Un studiu realizat de Societatea pentru Personalitate și Psihologie Socială a descoperit ceea ce am simțit întotdeauna ca fiind adevărat: un hobby echivalează cu încărcăturile de fericire. Am compilat o listă a hobby-urilor care vă pot ajuta să vă eliberați de stres, să fiți prezenți în acest moment și să obțineți un sentiment de bunăstare.

1. Invatati sa cantati la un instrument muzical

pian

Învățați să cântați la un instrument – este un mod sigur de a vă obține doza zilnică de fericire, deoarece muzica are un efect dramatic asupra modului nostru de gândire și a proceselor gândirii.

2. Citiți o carte

Nu este nimic echivalent pentru unii care aleg să își petreacă timpul într-un loc favorit cu o carte bună. O oportunitate perfectă pentru evadare, lectura deschide noi lumi și experiențe. Există chiar și un nume pentru felul de fericire care derivă din faptul că ești imersat într-o carte bună – biblioterapia.

3. Tricotați

tricotat

Tricotatul a fost o revigorare retro în ultimii ani. Surprinzător de ușor vi se va părea a începe după ce ați stăpânit câteva cusături simple de pornire. Caracterul ritmic, aproape muzical al acelor de tricotat care se ating fac acest hobby atât de fascinant și aducător de bucurie.

4. Păstrați un jurnal

Astăzi, avem mai multe șanse să ne împărtășim experiențe cu prietenii noștri, decât să scriem despre ziua noastră într-un jurnal – și astfel se pierde arta valorică de reflecție. Actul fizic al punerii stiloului pe hârtie este extrem de terapeutic și face mult mai ușor să punem orice griji sau probleme în perspectivă.

5. Ceramica

ceramica

Există ceva despre crearea unei lucrări de frumusețe dintr-o bucată de lut care apelează la latura noastră artistică, ajutând în același timp la relaxare.

6. Drumeții

Un hobby atât de vechi ca și drumetiile … aer curat, cu nimic altceva decât trecerea timpului pentru a te distrage de la gândurile tale. Acum, pentru partea științifică (pe care  cunoașteți deja): mai multe studii au demonstrat că o plimbare plină de viață poate avea aceleași beneficii ca medicamentele în cazurile de depresie ușoară. Deci, mergeți mai departe, mergeți și eliberați endorfinele!

7. Gătitul

Culorile, mirosurile și texturile experimentate în timp ce gătim în bucătărie declanșează un răspuns fericit în noi, care este greu de negat. Cel mai bun lucru despre gătit ca hobby este faptul că îți poți savura creațiile după aceea.

8. Observarea stelelor

stele

Nu aveți nevoie de echipament specializat, deoarece într-o noapte clară cele mai multe constelații ar trebui să fie vizibile cu ochiul liber. În timp ce mulți oameni găsesc plăcere enormă în cartografierea și studierea stelelor, alții preferă să le privească și să se piardă un timp.

9. Grădinăritul

Există numeroase avantaje fizice și emoționale asociate cu îngrijirea unei grădini, oricât de mare sau mică. Concentrarea necesară și satisfacția câștigată în cultivarea unui răsad în plină floare declanșează un simț peren de fericire. Cu acest hobby, într-adevăr „culegeți ceea ce semănați”.

10. Arta

arta

Legătura dintre artă și fericire este una stabilită – studiile au arătat că chiar și a privi o lucrare de artă declanșează o stare de euforie la fel ca în dragoste. Din acest motiv, se poate spune că crearea unei capodopere proprii poate provoca un răspuns similar. Ca și în cazul tricotării și al ceramicii, este și combinația simplă de a conecta o idee abstractă la un proces fizic care produce un astfel de sentiment puternic de bunăstare.

Leave a comment