Potrivit cercetarilor, uscatoarele de maini nu impiedica raspandirea germenilor, ci favorizeaza inmultirea bacteriilor.
Concepute in ideea de a aduce o contributie in salvarea resurselor naturale, uscatoarele de maini au rolul de a inlocui prosoapele de hartie, dar totodata si pentru a reduce din raspandirea germenilor. Dovezile spun insa altceva si anume ca utilizarea lor ar putea fi mai mult daunatoare decat benefica.
Ce spun studiile cu privire la utilizarea uscatoarelor de maini?
Conform unui studiu publicat in februarie, realizat de cercetatorii universitatilor din Connecticut si Quinnipiac, uscatoarele de maini obisnuite, intalnit in cele mai multe toalete publice sunt mai mult daunatoare decat benefice. Desi ar trebui sa usuce mainile dupa spalare pentru a impiedica raspandirea bacteriilor, acestea nu fac decat sa raspandeasca microbii de pe mainile celor ce s-au spalat in graba pe ale celor care au fost mai precauti.
Pentru a putea concluziona acest fapt, cercetatorii au realizat un experiment in care, la ore diferite, au expus alimente gatite la aerul conditionat din baie, odata cu uscatoarele de maini pornite si odata cu ele oprite.
Cele care au fost asezate pe traiectoria aerului, pret de doua minute, cand uscatorul de maini era oprit fie au dezvoltat o singura colonie de bacterii, fie deloc. In cazul mancarii expuse aerului de uscare in aparatul era pornit, ei bine aceasta a acumulat pana la 254 tipuri de bacterii in mai putin de 30 de secunde. O situatie destul de alarmanta, nu e asa?
Potrivit unui studiu similar, care a fost publicat in 2014 de cercetatorii de la universitatea din Leeds, au fost examinate efectele cu potential nociv pe care utilizarea unui uscator de maini le-ar putea avea. Mediul analizat era spatiul sanitar dintr-un cadru spitalicesc. Studiul a vizat trei spitale – din Italia, Franta si Marea Britanie si a durat 12 saptamani.
Dupa ce au fost examinate dovezile, concluzia oamenilor de stiinta a fost ca uscatoarele de maini prezente in bai nu fac decat sa elibereze bacterii colectate anterior de la cei care au avut in vedere o spalare precara. Altfel spus, sansele de a umple mainile proaspat spalate cu germeni utilizand un uscator sunt destul de crescute.
Mark Wilcox, profesor de Microbiologie medicala la Universitatea din Leeds explica despre cum problema incepe de la cei care nu se spala cum trebuie pe maini:
Cand oamenii folosesc uscatorul de maini cu jet de aer, acesta sufla microbii, care se raspandesc in spatiul baii, unde este amplasat. Prin aparat se creeaza un aerosol ce contamineaza zona. Cei care ating orice suprafata din spatiul respectiv risca deci sa se contamineze cu bacterii sau virusi.
Sugestia profesorului pentru combaterea problemei in cauza – atat din spitale, cat si din celelalte spatii sanitare in care se gasesc, bai publice etc., ar fi de a reveni la utilizarea prosoapelor de hartie.
In general uscatoarele cu jet de aer au la baza tehnologii care nu presupun atingerea lor cu mainile. Cu toate acestea, cu ajutorul prosoapelor de hartie este absorbita si apa si totodata sunt indepartati si microbii ramasi pe maini. Cand bacteriile sunt eficient eliminate, riscul de contaminare este unul mai mic.
La ora actuala nu exista dispozitii in ceea ce priveste utilizarea uscatoarelor de maini in zone publice din tarile mentionate. Insa ulterior realizarii celor doua studii, poate ca unitatile spitalicesti si diversele institutii vor reconsidera decizia de priveste uscatoarele de maini si vor reveni la prosoapele de hartie.
Sursa: https://allthatsinteresting.com/hand-dryers-public-health-threat