Prea putini stiu cum sa exploreze darurile naturii si cum sa se bucure de vitalitate si sanatate fara costuri prea mari sau fara combinatii chimice. Mizand spre exemplu pe ulei presat la rece consumat ai parte de un complex de beneficii din continutul acestuia.
Avantajele unui ulei presat la rece se refera la pastrarea vitaminelor ce nu se pierd, fata de alte cazuri. Un astfel de ulei rezultat este cel care se mentine bogat in vitamina E, esentiala pentru buna functionare a intestinului, pentru ca actioneaza precum un strat de mucoasa protectoare. De asemenea, un astfel de ulei se poate folosi cu succes si in procedee cosmetice sau in scop terapeutic.
Cum faci insa diferenta intre un ulei presat la rece, de calitate deci de prima presa adesea cunoscut ca extravirgin? De regula acesta se pastreaza ca recomandare in recipiente inchise la culoare, ca metoda de protectie in a se mentine proprietatile uleiului. Il vei depista la rafturi si in acest mod, dupa ambalare. Poate avea un pret mai mare, insa asta reflecta si beneficiile; de fapt, poate ca ar trebui sa te intrebi de ce alte sortimente sunt atat de ieftine.
Sunt de evitat uleiurile care chipurile asigura un gust fin si purificat caci de regula tocmai acestea sunt si cele foarte rafinate. In schimb, etichetele mentioneaza despre produs daca sunt de prima presa, ulei obtinut prin presare la rece, cu specificatii clare pentru consumator.
Tipuri de uleiuri presate la rece si cum sa te bucuri de ele
Uleiul de canepa este sursa bogata de acizi grasi esentiali, acele grasimi sanatoase. Poate fi considerat de asemenea un aliment protector, avand rol al unui vaccin nutritional. Este chiar indicat a fi consumat de catre cei cu probleme cardiace, are efect excelent in diverse boli de piele, este un cunoscut antiinflamator si nu in ultimul rand este un aliat al sistemului imunitar. Pentru ca are un miros placut si o textura usor de agreat, se poate consuma fara probleme, iar cel mai adesea este adaugat in salate, paste sau orez.
Uleiul de dovleac in schimb este ideal pentru piele in scopul prevenirii vergeturilor. Este un bun emolient, cu proprietati ce il fac un bun aliat in combaterea ridurilor, oferind stralucire chiar si parului daca este folosit ca ingredient pentru diverse masti pentru podoaba capilara.
Uleiul de soia este si el trecut pe lista celor ce cunosc popularitate la public. Contine 62% acizi grasi, 16% monosaturati. Acest tip de ulei ajuta la protectia oferita sistemului cardiovascular pentru ca dispune de Omega 3 si 6. Ajuta de asemenea si sistemul nervos, reduce colesterolul si contracareaza efectele ce apar ca urmare a menopauzei. Merita mentionat de asemenea ca este bogat in vitamina A , E și K si este chiar recomandat pentru piele cu probleme.
Cum se pot folosi uleiurile presate la rece? La gatit in diferite tipuri de mancaruri uleiurile dau gust. Adaugate in combinatii de ingrediente pot fi masti sau pot fi folosite pentru masaje. Simplu si sanatos.