Integrarea sociala a copilului cu autism poate suferi impedimente, mai ales atunci cand acesta se confrunta cu probleme de comportament accentuate. Parintii care sunt in aceasta situatie stiu cat este de mare o astfel de provocare si ca doar ajutorul potrivit este calea de a-i sustine pe copiii lor.
Terapia ABA, o terapie comportamentala, are un scop precis – de a transforma comportamente nedorite in comportamente pozitive. In acest mod, copilul cu autism se va putea integra mai usor din punct de vedere social.
Dar cum ii pot convinge parintii pe copii sa ia parte la sedintele de terapie individuala? Iata o alta provocare pentru ei. Totul este insa bine gandit in cadrul centrelor specializate, astfel ca situatiile de acest gen sa fie gestionate corespunzator. Recompensele pentru copiii sunt cele care ii motiveaza sa continue. La Centrul Pas cu Pas din Suceava, terapia ABA se face dupa un program prestabilit, care are setate obiective clare. Fiecare dintre acestea vizeaza sarcini mici, pentru a masura progresiv comportamentul copilului.
Terapia ABA si practicile de la Centrul Pas cu Pas, din Suceava
Pentru aceasta terapie exista un plan bine pus la punct, inca de la inceput. La baza acestei terapii sta observarea comportamentului copilului cu autism, care este recompensat prompt si pozitiv in cazul fiecarei sarcini. Asta inseamna ca va beneficia de un minimum de ajutor ca sa poate sa duca la indeplinire respectiva sarcina. Fiecare raspuns corect al copilului este rasplatit cu o recompensa, fapt ce constituie o incurajare pentru acesta.
Ce vizeaza mai precis terapia ABA?
Ei bine, in centrul atentiei specialistilor sta observarea comportamentelor nedorite, cu scopul de a determina factorul ce le declanseaza. Totodata modul in care copilul actioneaza dupa o astfel de manifestare constituie un interes pentru experti. Sunt factori care ii intaresc comportamentul in cauza.
Pentru copiii cu autism, ABA este mana de ajutor necesara pentru a sustine mentinerea unui comportament pozitiv, adica invatarea autocontrolului. Asta vizeaza comportamente dezirabile, precum comunicarea.
Din randul strategiilor abordate in acest sens amintim si predarea de noi abilitati, pentru care se asigura mediul corespunzator prin restrangerea factorilor ce ar putea sa ii influenteze invatarea. Aici intra si reducerea unor comportamente precum stereotipii, agresivitatea si autoagresivitatea, etc.
Scop final
Terapia comportamentala este franghia de salvare pentru copiii cu autism, terapie ce urmareste recuperarea lor in relatia cu lumea – pe care invata sa o inteleaga. Cu cat este mai frageda varsta de la care incep aceasta terapie, cu atat mai mari sunt sansele lor de a se adapta.