Sanatatea este unul dintre cele mai importante si pretioase bunuri pe care le avem, si totodata un lux pe care nu toti, din pacate, si-l pot permite. Accesul la servicii medicale de calitate este esential pentru o societate sanatoasa. In multe colturi ale lumii, accesul la o ingrijire medicala corecta ramane o provocare din cauza infrastructurii reduse, a costurilor pe care nu oricine si le permite sau a lipsei de personal medical specializat. Inexistenta acestor servicii este o responsabilitate a guvernelor, a comunitatii din care fiecare face parte, dar si a institutiilor medicale.
Preventia – printre cei mai importanti pasi de avut in vedere
Accesul la servicii medicale de calitate inseamna, in primul rand, posibilitatea de a beneficia de preventie. In majoritatea tarilor dezvoltate, preventia este un factor prioritar, dar in multe alte zone ale lumii, lipsa medicilor de familie si a educatiei oamenilor in ceea ce priveste sfera medicala, duce la boli grave tratate mult prea tarziu.
Lumea s-a obisnuit sa mearga la medic doar atunci cand nu mai exista o alta optiune, ulterior medicamentele fiind mai costisitoare. Controalele medicale regulate, vaccinurile facute la timpul potrivit, pot depista cu mult timp inainte probleme de sanatate ale pacientilor, prevenind complicatii si costuri majore.
Accesul rapid la tratamente
In domeniul medical, mereu auzim aceasta vorba: “fiecare secunda conteaza”. Asa si este. Pana la urma, nu vorbim de jucarii, vorbim de fiinte vii, de oameni. Referitor la un accident vascular sau la un infarct, accesul rapid la servicii medicale specializate face diferenta dintre viata si moarte. Un sistem de sanatate real trebuie sa asigure dotarile corespunzatoare, personalul bine pregatit, tratamente accesibile pentru pacienti si transportul rapid de urgenta.
Egalitate in accesul de ingrijire
Sanatatea nu ar trebui sa fie ceva greu de atins, de ingrijit. Fiecare om, indiferent de varsta, statut si provenienta ar trebui sa aiba acces la ingrijire medicala de calitate. Momentan, inegalitatile din domeniul medical sunt inca o realitate. In mediul rural, lipsa spitalelor si a medicilor ingreuneaza accesul pacientilor la medicamente si tratamente. Persoanele cu venituri mici nu si le permit, iar sistemele de sanatate din unele tari sunt subfinantate, de aici rezultand servicii medicale de proasta calitate.
Investitia in sanatate
Un sistem medical prioritar si bine pus la punct, nu salveaza doar vieti. Duce si la eficienta in societate, din punct de vedere economic si social. O omenire sanatoasa semnifica o reducere a costurilor legate de ingrijirea bolnavilor, o speranta de viata mai mare si productivitate la locul de munca.
Investitiile in sanatate ar trebui sa fie un scop ideal pentru orice stat care isi doreste un viitor stabil si prosper pentru oamenii sai.
Serviciile medicale de calitate ar trebui sa devina o necesitate garantata pentru fiecare persoana. Fie ca vorbim despre preventie, investitii in sistemul medical, asigurarea populatiei unui stat, toate acestea sunt esentiale pentru binele suprem al unei societati.