Inca de la primul Black Friday, din 2008, este sarbatorit in fiecare an de atunci si se pare ca vine insotit de evenimente tragice si uneori fatale. Black Friday este unul dintre cele mai mari evenimente de peste an, dedicat cumparaturilor. Cei care sunt interesati de articole diverse la preturi bune vaneaza aceasta zi, aliniindu-se la cozi in mall-uri si centre comerciale, asteptand nerabdatori deschiderea magazinelor. O vad ca pe o sansa deosebita de a cumpara electronice si alte produse noi in schimbul unei fractiuni din pretul obisnuit. Neasteptat si socant totodata, astfel de evenimente se incheie tot mai des in mod tragic, unele situatii fiind sangeroase sau chiar fatale.

Black Friday – scurt istoric

Se folosea pentru prima data aceasta sintagma – Black Friday – in data de 24 septembrie 1869, iar pe atunci avea o cu totul alta conotatie. Cu siguranta nu avea nimic de-a face cu cumparaturile ca in prezent. Pe atunci se referea la prabusirea pietei de aur din S.U.A. Desigur ca si alte istorisiri cu privire la originile acestei alaturari de cuvinte circula.

In prezent, se considera ca prima zi dupa Ziua Recunostintei este cea in care magazinele vand mai ieftin pentru a face mai mult profit. In registre, pierderile sunt insemnate cu rosu, iar profitul cu negru.

Un alt mit, mai sumbru de aceasta data relateaza cum prin anii 1800 proprietarii de plantatii din Sud au avut ocazia sa cumpere sclavi, beneficiind de o reducere insemnata in ziua urmatoarei Zilei Recunostintei. Nu exista insa in acest sens nici o dovada istorica ce sa sustina istorisirea.

Evenimente fatale petrecute de-a lungul timpului de Black Friday

2008: Un angajat al centrului comercial Wal-Mart este calcat in picioare de cumparatori si este lovil fatal in goana lor

Primul deces inregistrat cu ocazia acestui eveniment anual s-a petrecut in Long Island in 2008. Un angajat de 34 ani a fost calcat in picioare intr-un WalMart, de cumparatorii in numar de peste 2.000 persoane, care au navalit plini de extaz si au luat cu asalt magazinul. S-a intamplat laorele diminetii din centrul comercial deschidea.

2008: Doua femei au pornit o altercatie, iar insotitorii lor au pornit un schimb de focuri 

Evenimentul tragic a avut loc in magazinul Toy’s, undeva la 120 kilometri distanta de Los Angeles. Dupa ce doua femei s-au aruncat intr-o altercatie, barbatii ce le insoteau au pornit un schimb de focuri, ce s-a incheiar prin impuscarea reciproca cu consecinte fatale asupra ambilor. Unii ar fi spus ca de fapt era o problema intre bande. In orice caz, in acelasi an au mai fost inca 3 cazuri asemanatoare, in care vietile a trei persoane au fost pierdute „cu ocazia zilei de Black Friday”.

2013: Un tata care s-a privat de somn pentru a prinde ofertele de Black Friday sugruma vietile celor doua fiice intr-un accident de masina

Dupa ce a incheiat sesiunea de cumparaturi din ziua de Black Friday, un tata, care s-a privat de somn pentru asta si a dormit putin inainte de marea zi, a adormit la volan. In masina se aflau si doua dintre fiice ale sale, in varsta de 24 si 20 ani, care au murit. Accidentul s-a produs in Palo Alto, California. In acelasi an, in aceeasi maniera, un tanar din Carolina de Nord moare in accident de masina, dupa ce adoarme la volan, tot din cauza lipsei somnului.

2016: Un om venit sa faca cumparaturi la Wal-Mart deschide focul de arma in parcarea centrului comercial

Potrivit raportului politiei, atat cel care a tras, cat si cel impuscat avea asupra lor arma in momentul producerii crimei. Lovitura fatala a fost a saptea inregistrata cu ocazia evenimentului anual Black Friday.

In acelasi an, intr-un mall din New Jersey, in primele ore ale diminetii, un om moare impuscat. Nu se stie sigur daca crima are legatura cu evenimentul sau daca intamplarea a facut sa fie in ziua respectiva. Tot in 2016 un barbat este impuscat in parcarea  Wal-Mart-ului din San Antonio.

In total, numaratoarea a inregistat un numar de 10 evenimente fatale ce s-au petrecut in decursul anilor, de cand Black Friday a devenit o sarbatoare cunoscuta pentru preturile bune ale electrocasnice si nu numai, ce prind la publicul larg.