Romania urmeaza sa dezbata subiectul ce vizeaza legalizarea uniunii civilea doua persoane de acelasi sex – la doar câteva săptămâni după un referendum care a incercat sa elimine ideea oficierii de casatorii homosexuale.

Potrivit lui Petre Florin Manole, deputat al partidului de guvernamant PSD, alaturi de 42 de colegi a prezentat miercuri un nou proiect de lege. Daca acesta va fi aprobat, se vor legaliza casatoriile civile heterosexuale, dar si a persoanelor de acelasi sex, insa nu va permite celor din urma sa adopte copii.

Vlad Viski, presedintele organizatiei LGBT din Romania – MozaiQ, a declarat ca gruparea sa sustine legislatia. Acesta a declarat:

Romania este pe punctul de a prelua presedintia Consiliului UE, astfel ca parteneriatele juridice de dinainte de 2019 ar fi un semnal puternic ca Romania va ramane ferma in angajamentul sau fata de valorile europene.

 

Credem ca este de datoria partidelor politice sa inteleaga semnalul trimis de romani in timpul referendumului, cel de a schimba constitutia.

 

Speram ca politicienii vor intelege ca este responsabilitatea lor de a legaliza casatoriile civile, mai ales dupa cele doua decizii ale Curtii Constitutionale din Romania, care sustine ca este nevoie de o forma de recunoastere legala.

Referendumul din octombrie a cerut romanilor sa isi exprime dorinta legat de schimbarea definitiei familiei in constitutie. Daca ar fi fost validat, acesta ar fi vizat precizarea exacta in constitutie conform careia casatoria se realizeaza intre un barbat si o femeie, in loc de cea actuala potrivit careia aceasta se realizeaza intre soti.

Militantii au incercat sa opreasca intrarea in tara a valului european de legalizare a casatoriilor homosexuale. Se stie insa ca referendumul nu a fost valabil din cauza ca oamenii nu s-au prezentat la vot.

Un expert al politicii romanesti, Radu Magdin declara ca sansele de a se modifica definitia uniunii civile au fost destul de mici. Potrivit acestuia, majoritatea parlamentara reflecta societatea si ramane conservatoare. Cu toate acestea, esecul referendumului nu echivaleaza cu o schimbare totala a inimilor si mintilor, din perspectiva clasei politice. Insa acest referendum a indicat cu siguranta faptul ca in tara democratia este vie.

Totodata, potrivit acestuia, partamentul are mai multa putere vizavi de dezbaterile politice. Incearca sa fie si sa ramana constant in initiativele pe care le ia, cu atat mai mult urmarind asta cu cat dorinta sa este de a-si indeplini rolul de putere legislativa.

In continuare, Romania este o tara ce conserva aspectele religioase, astfel ca interzice casatoria intre persoanele de acelasi sex, nerecunoscandu-le pe cele realizate in strainatate.

La inceputul acestui an, Romania a fost fortata sa se pronunțe cu privire la acordarea drepturilor de rezidenta sotilor gay din alte state ale UE. Nici incercarile anterioare de a legaliza aceasta forma de casatorii civile nu a trecut de comisia de legi a parlamentului.

Romania a dezincrimat homosexualitatea in 2001, cu cateva decenii mai tarziu fata de tarile vecine. Potrivit unui studiu anual al ILGA-Europe, al organizatiei umbrela care sustine egalitatea, se claseaza pe locul 25 din 28 din statele membre UE , in ceea ce priveste legislatia, instigarile si discriminarea fata de persoanele LGBT.