Familia reprezinta o parte foarte importanta a vietii, de calitatea careia depinde, intr-un fel sau altul, starea noastra de bine. Inca de mici observam si traim ce se intampla in familia noastra, iar in functie de aceste aspecte ajungem la maturitate sa ne dorim sau nu, la randul nostru, o familie. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, cu siguranta tindem la acelasi tip de familie, iar daca este unul negativ, vom face tot posibilul sa schimbam aspectele ce nu ne plac.

In cadrul unei familii pot aparea constant situatii limita pe care aceasta trebuie sa le depaseasca. Pot aparea neintelegeri intre partenerii de viata sau pot aparea situatii in care copiii sau adolescentii sa aiba diverse probleme.

Ceea ce trebuie ca parintii sa inteleaga este ca educatia pe care acestia o dau copiilor este extrem de importanta in formarea acestora. Cei 7 ani de acasa sunt esentiali in deprinderea unor virtuti si a unor invataturi de care copiii au nevoie pentru a porni la drum cu dreptul.

Insa de multe ori se poate intampla ca anturajul (colegii de scoala, prietenii) sa aiba ulterior o influenta mai mare asupra viitorului copiilor decat propria familie. Important este ca de la primele semne de comportament necorespunzator, parintii sa stie sa actioneze.

Primul pas este sa incerce sa le reaminteasca si sa reimplementeze invataturile date de la inceput. Iar in cazul in care nu au efectul scontat, sa apeleze la ajutorul unor specialisti.

Obtine ajutor de specialitate de la Psihart

Centrul Psihart este locul unde o echipa de profesionisti poate interveni, ajutand copilul sau adolescentul sa constientizeze anumite aspecte negative din viata sa si sa le depaseasca.

In cadrul Centrului se realizeaza sedinte de psihoterapie si consiliere individuala pentru copii sau adolescenti. Acestea pot fi realizate individual sau concomitent cu sedinte de consilere parentala si consiliere si psihoterapie de familie.

Cand ar trebui sa apeleze parintii la psihoterapie pentru copiii lor?

Situatiile in care un copil sau un adolescent are nevoie de ajutor din partea unui psihoterapeut pot fi diverse. Printre acestea amintim:

  • Cand este agitat si hiperactiv;
  • Cand este trist in mod contant, este apatic si plange din ce in ce mai des;
  • Cand nu mai are putere de concentrare;
  • Cand nu reuseste sa se desprinda de parinti;
  • Cand nu se poate integra in societate, nu are prieteni sau nu se joaca;
  • Cand are tendinte distructive, fiind agresiv pana si cu cei din jur;
  • Cand are insomnii din cauza cosmarurilor;
  • Atunci cand incepe sa minta des si nu isi asuma.

Este suficient ca parintii sa programeze copilul la cate o sedinta pe saptamana pentru a obtine rezultate. Acestea se vor vedea deja dupa cateva sedinte.

Ideal este ca acestea sa aiba loc pana cand copilul sau adolescentul va reveni la comportamentul obisnuit.

Mai multe detalii despre cum se desfasoara sedintele de consiliere si psihoterapie, cei interesati sunt invitati sa acceseze site-ul oficial al Centrului Psihart.

Leave a comment