Unice in lume gratie frescelor si culorilor vii, manastirile din Bucovina sunt considerate drept un tezaur al neamului romanesc. Incadrarea lor in categoria operelor de arta se datoreaza pigmentului ce este folosit in culorile ce le definesc, un pigment care nu a putut fi descifrat de specialisti nici pana in ziua de astazi. Pe seama culorilor si detaliilor unice pe care le prezinta au luat nastere mai multe legende populare care circula de sute de ani in randul localnicilor.
Multe dintre ele sunt recunoscute la nivel mondial datorita faptului ca au fost incluse in patrimoniul UNESCO.
Culorile sunt cele care le-au facut celebre in intreaga lume pe multe dintre manastirile aflate in nordul Moldovei. Tainele care stau la baza realizarii acestor pigmenti speciali reprezinta marile enigme in care sunt invaluite aceste ctitorii renumite. Tonurile care au rezistat sute de ani, sunt deocamdata imposibil de reprodus. Conform mai multor site-uri de stiri Suceava, unicitatea anumitor manastiri, precum Moldovita sau Manastirea Sfantul Ioan Iacob din Corlateni – Pojorata a reprezentat sursa de inspiratie pentru artistul fotograf german Oliver Mark.
O sa descoperim in cele ce urmeaza in randurile de mai jos care sunt manastirile cu o paleta cromatica atat de deosebita incat provoaca atat mister in randul specialistilor.
Tuica de prune descoperita in tencuiala de la Voronet
Manastirea Voronet mai este supranumita drept ”Capela Sixtina a Estului”, fiind totodata si una din cele mai valoroase ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare. Exteriorul bisericii de la Voronet infatiseaza semnele zodiacale, zodii pe care Biserica le-a respins ca fiind reale de-a lungul anilor. Langa cele 12 zodii, pictorii au mai asezat doi ingeri care culeg constelatiile de pe bolta cereasca, iar fatada de vest a manastirii ilustreaza o scena a Judecatii de Apoi.
Albastrul de Voronet sau albastrul azurit cum mai este cunoscut in termenii de specialitate dati de cercetatori este unic, avand o lumina aparte. In urma mai multor cercetari, s-a putut afla faptul ca la baza culorii sta azuritul, o piatra albastra care poate fi extrasa din minele aflate tocmai in China, Africa sau Franta. Mesterii din acele timpuri au macinat foarte fin azuritul pentru a obtine culoarea existenta azi.
Conform unei legende care planeaza asupra acestei ctitorii, explicatia ar veni din faptul ca mesterii care lucrau la pictarea bisericii erau alimentati cu butoaie de tuica de prune, iar o parte din aceasta bautura a ajuns si in compozitia culorilor. Povestea este pe jumatate confirmata de specialisti, in sensul ca studiile de laborator au dovedit ca pe tencuiala bisericii Manstirii Voronet exista urme de tuica.
Rosu de Humor
Zidita in 1530, Manastirea Humor prezinta o arhitectura cu totul si cu totul deosebita. Aici se vad pentru prima data in constructiile bisericilor din Bucovina, pridvorul deschis si incaperea de la etaj numita tainita situata deasupra camerei mormintelor.
Ceea ce caracterizeaza in plus intreaga pictura de la Manastirea Humor este unitatea de tonalitate cromatica, unde predomina mai multe nuante de rosu. Parte din pictura exterioara a fost deteriorata din cauza intemperiilor, peretele din partea nordica, fiind cel mai afectat.
Printre scenele reprezentate aici, intalnim cele 24 de scene ale Imnului Acatist al Bunei Vestiri, Soborul Fecioarei, Rugul in flacari, Viata Sfantului Nicolae sau Parabola Fiului Risipitor.
Verdele de Smarald al Sucevitei
Manastirea Sucevita prezinta si ea o pictura cu o nuanta speciala din verde de smarald pe care restauratorii nu au reusit sa o reproduca. Cu toate astea, aceasta constructie pastreaza cel mai bine pictura exterioara, fata de toate celelalte manastiri din Bucovina.
Pe latura de nord este reprezentata ”Scara virtutiilor”. Impresionand prin amploarea si contrastul dintre ordinea ingerilor si haosul Iadului. Pe restul bisericii au fost pictate vietile unor sfinti si chiar portretele unor mari invatati din Grecia Antica, motivele pentru care au fost realizate fiind de natura educativa.
Daca povestile arhitecturale pe care le prezinta aceste manastiri te-au acaparat si pe tine, este timpul sa le vizitezi si sa le apreciezi dintr-un punct de vedere mai de specialitate. Accesand site-urile de news Suceava vei fi tinut la curent si cu organizarea principalelor evenimente ce au loc in cadrul acestora, prilej cu care ai putea participa.