Peste 90% din copiii lumii respira aer zilnic aer poluat, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Raportul a fost lansat inaintea primei Conferinte globale privind poluarea aerului si sanatatea, care a avut loc in data de 30 octombrie la Geneva. Potrivit raportului, s-a estimat ca un numar de aproximativ 600.000 de copii au murit din cauza infectiilor de la nivelul tractului respirator inferior, cauzate de aerul poluat in anul 2016.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii spunea in vorbirea sa din cadrul Conferintei:

Ne aflam aici pentru ca stim ca poluarea aerului este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii globale si trebuie sa facem ceva in legatura cu asta – cat mai urgent.

 

9 din 10 persoane respira aer poluat de emisii din trafic, prin industrie, agricultura si incinerarea deseurilor.

Potrivit ONU, poluarea aerului face 1 din 9 victime la nivel mondial!

Prin urmare, acesta estimeaza ca in jur de 7 milioane de persoane sunt in fiecare an expusi la particule fine de aerul poluat, care duc la boli cum ar fi accidentul vascular cerebral, boli de inima sau cancer pulmonar.

Partea cea mai tragica legata de cele 7 milioane de decese este ca ar fi putut fi prevenite. Exista ceva ce poate fi facut legat de asta. Este necesara o vointa politica puternica, o actiune rapida si rezistenta, dar sunt increzator ca ca putem – si trebuie – sa facem  mai mult de atat!

OMS declara ca conferinta de la Geneva „va oferi ocazia liderilor mondiali, ministrilor sanatatii, energiei, mediului, primarilor, sefilor organizatiilor interguvernamentale; oamenilor de stiinta si altora sa se dedice masurilor de actiune impotriva amenintarilor grave asupra sanatatii.

Christina FIgueres, fost secretar executiv al Conventiei Cadru ONU, spunea ca ar dori sa vada o intoleranta sociala tot mai mare vizavi de problema poluarii aerului. Aceasta adauga:

Trebuie sa intelegem faptul ca avem statii de carbune care inca isi scutura poluarea in aerul din imediata apropiere a oraselor, trebuie sa intelegem ca motorul cu combustie interna a vehiculelor timp de sute de ani si ca trebuie sa renuntam peste tehnologiile depasite de timp, invechite, sa le inlocuim cu energie, cu electricitate, cu modalitati de transport care nu favorizeaza poluarea.

 

Leave a comment