De-a lungul istoriei omenirii au existat întotdeauna personalități cu influență mare. Dar doar unii oameni vor fi mereu amintiți în cărți. Una dintre aceste personalități este psihanalistul austriac Sigmund Freud . El este adesea văzut ca figura fondatoare a psihanalizei, o metodă de tratament inovatoare pentru acele timpuri. Teoriile sale au un impact major chiar și pentru psihologii de azi. Înainte de Freud, opinia despre bolile mintale erau diferite de la un specialist la altul.
De vreme ce oamenii nu înțelegeau tulburările mintale, se credea că aceste problemele apar din defecțiuni corporale. Societatea deseori eticheta persoanele tulburate mental drept nebuni, îi izolau și îi expunea la tratamente fizice severe, cum ar fi terapia cu apă sau tratamentul prin șoc. Erau proceduri aspre, cu o rată mică de succes și duceau la agravarea traumei sau chiar la moarte. Totuși, existau și alți specialiști care utilizau un tratament uman, dar numărul lor era mai mic.
Cum a schimbat lumea Freud ?
Sigmund a ajuns treptat la teoria sa. La începutul carierei sale, el utiliza hipnoza, dar, treptat, a abandonat această metodă. Freud a contribuit la dezvoltarea ideii că bolile psihice nu au doar o bază biologică, ci și una psihologică, punând accent pe rolul inconștientului. Această abordare se bazează pe premisa că tulburările mentale apar din blocaje mentale, impulsuri ascunse, inhibiții etc. Tratamentul lui Freud se construia pe libera discuție și pe asocieri. El discuta cu pacientul pas cu pas, afla detalii relevante despre el și căuta blocajul sau trauma care stătea la baza bolii. Dar problema era că acest tratament necesita o perioadă de timp destul de lungă, iar rezultatul nu era vizibil de la început.
Mai mult, el a analizat visele și a dezvăluit conceptul că majoritatea visele noastre nu sunt pur imaginative, ci mai degrabă rezonează cu dorințele noastre ascunse pe care ezităm să le satisfacem în viața cotidiană sau sunt cauzate de fricile noastre/experiențele puternice. El a conceput această teorie în lucrarea sa Interpretarea viselor, considerată de specialiști opera sa de căpătâi.
Încă un concept important descoperit și dezvoltat de Freud este actul ratat. Actul ratat reprezintă greșelile noastre de vorbire sau comportament care apare neașteptat, fără să ne dăm seama. Aceste erori sunt cauzate de controversa dintre ceea ce facem sau vorbim și ceea ce simțit noi în realitate. Cel mai simplu exemplu este când noi întârziem mereu la întâlnirile cu o anumită persoană, chiar dacă cu alte persoane această problemă nu există. Acest fapt este un act ratat și evocă ideea că această persoană nu ne este plăcută. Deci, în mod inconștient, încercăm să o evităm. Alt exemplu este eroarea de limbaj, când un politician zice: voi mări taxele, pardon, salariile. Acest act ratat arată că intenția lui reală este de a mări taxele și nu salariile.
Freud a fost o persoană controversată. Nu toate teoriile sale sunt acceptate de specialiști. Dar un lucru este cert. Deși multe dintre conceptele sale nu mai sunt utilizate în psihologia modernă, Freud a influențat dezvoltarea psihoterapiei și a ideilor despre inconștient.