Gratuitatea unor servicii din sistemul medical public atrage, însă care este de fapt prețul acestei gratuități? E vorba de timp de așteptare, de condiții uneori improprii, de aparatură învechită și destul de multe alte neajunsuri.
Sistemul privat, pe de altă parte, aduce o serie de avantaje în acest sens. Totuși, gratuitatea este eliminată din ecuație – serviciile medicale oferite în regim privat sunt achitate integral de pacienți și doar în unele cazuri pot fi decontate de Casa de Asigurări.
Între aceste două lumi diferite, pacienții nu știu ce să aleagă. Constrânși de împrejurări, apelează la soluții în funcție de posibilități. Care sunt de fapt detaliile ce caracterizează clinicile și spitalele private, comparativ cu cele din sistemul public? În rândurile următoare vom dezbate aceste chestiuni importante pentru pacienții ce caută soluții eficiente pentru tratarea diverselor afecțiuni și probleme de sănătate.
Accesibilitate
La acest capitol sunt câștigătoare detașate clinicile și spitalele private.
Chiar și cu o simplă căutare online de tipul „policlinica in orasul Targu Mures” (valabil pentru oricare alt oraș din țară) vor fi obținute rezultate în număr mai ridicat decât cel al unităților medicale din sistemul public.
Programare și timp de așteptare
Din nou, balanța înclină în favoarea policlinicilor și spitalelor private.
Pentru anumite tipuri de investigații, în unele situații, pacienții trebuie să aștepte chiar luni de zile pentru o programare. Gratuitatea este principalul motiv în acest caz, însă ce se întâmplă în caz de urgență?
Cum majoritatea pacienților sunt alungați de tarifele (justificate de altfel) ale clinicilor și spitalelor private, acolo aglomerația nu este nicidecum o problemă. Programările sunt făcute mult mai rapid, timpul de așteptare este redus, însă contra cost.
Dotări, echipamente, igienă
Pentru a deservi cât mai bine pacienții ce le trec pragul, spitalele și clinicile private investesc în dotări, echipamente și aparatură performantă.
În spitalele publice, capitolul aparatură și dotări lasă de multe ori de dorit ori nu se ridică la nivelul de performanță căutat, fie din cauza uzurii echipamentelor, fie din cauza vechimii acestora.
Igiena este de asemenea mult mai bine păstrată în clinicile și unitățile medicale din sistemul privat. Probabil s-ar menține și în sistemul public, însă de multe ori fluxul foarte mare de pacienți face ca acest lucru să fie o reală provocare.
Informații de interes și timpul în care sunt obținute acestea
Oricine a intrat la un moment dat într-un spital public s-a lovit de un neajuns. După 4-5 persoane întrebate și alte câteva explicații, tot nu a găsit cabinetul medicului căutat sau răspuns la o anume întrebare. În momentul în care l-a găsit totuși, se trezește în fața unui șir de 20-30 persoane, într-o stare de agitație și nervozitate ce provoacă numai frustrări.
Clinicile private și spitalele ce activează în același sistem dispun de obicei de recepție, de personal care se ocupă de preluarea fiecărui pacient în parte, de săli de așteptare confortabile și curate, ceea ce constituie din nou un avantaj pentru pacienți.
Punând în balanță toate aceste lucruri, nu e de mirare că sistemul sanitar public e „în corzi”. Chiar dacă sunt implicate și costuri uneori mai ridicate pe care trebuie să le suporte pacientul, avantajele de care are parte când apelează la servicii medicale private justifică decizia luată. E o alternativă mai plăcută, mai sigură și care nu este consumatoare de timp și nervi.