Simțim că de cele mai multe ori țara noastră frumoasă România este asociată incorect cu corupția, analfabetismul sau  regresul. Dar sunt atât de multe lucruri frumoase pentru care ar trebui să ne mândrim și atât de multe aspecte culturale pe care ar trebui să le promovăm.

Henri Coandă și Coandă 1910

 • Henri Coandă, inventatorul avionului cu reacție, este român. În 1910, el a dezvoltat primul avion cu reacție din lume, numit „Coandă-1910”. Acest lucru a fost cu mulți ani înaintea primelor avioane cu reacție din Anglia și Germania.
 • Una dintre cele mai vechi universități din lume se află în România. Universitatea din București a fost fondată în 1864 și este una dintre cele mai vechi universități din Europa de Est.
 • România este acasă pentru a doua cea mai mare pădure primară din Europa. Pădurea Virgină de la Cozia este unul dintre cele mai importante și cele mai bine păstrate ecosisteme naturale din Europa.
 • În România există mai multe castele decât în orice altă țară din lume, inclusiv celebrul Castel Bran, care este considerat castelul lui Dracula. În plus, Castelul Peleș din Sinaia a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.
 • Nicolae Paulescu, un biochimist român, este co-inventatorul insulinei, care a fost descoperită în același timp ca și Frederick Banting și Charles Best din Canada. Paulescu a descoperit rolul pancreasului în reglarea zahărului din sânge cu câțiva ani înainte de descoperirea lor.
 • România are o istorie bogată de vinificație, cu unele dintre cele mai vechi vii din lume. În regiunea Munteniei se află Dealu Mare, o zonă viticolă cu peste 20 de crame, care produc vinuri premiate la nivel internațional.

Delta Dunării – cea mai bine conservată dintre deltele europene.

 • România este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, în special Delta Dunării, care este cea mai mare deltă de râu din Europa și o destinație populară pentru observarea păsărilor și pescuit.
 • Pe lângă celebra sa muzică populară, România are o scenă vibrantă de muzică electronică, cu artiști precum Raresh, Rhadoo și Petre Inspirescu, care sunt recunoscuți în întreaga lume.

Tradiții și obiceiuri cunoscute

 • România are o mare varietate de tradiții și obiceiuri, inclusiv cel mai vechi festival de teatru din Europa, Festivalul de Teatru de la Sibiu, care a fost fondat în 1953.
 • România are o mare varietate de tradiții și obiceiuri, inclusiv cel mai vechi festival de teatru din Europa, Festivalul de Teatru de la Sibiu, care a fost fondat în 1953. În plus, România are o bogată moștenire culturală, cu unele dintre cele mai impresionante muzee din Europa, cum ar fi Muzeul Național de Artă al României din București și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
 • România a fost prima țară din Europa care a introdus serviciul de telefonie mobilă în anul 1992, prin intermediul operatorului Mobil Rom.
 • În România se află cel mai mare complex de lacuri de sare din Europa, Salina Turda, care datează din perioada romană și a fost folosit în trecut pentru extragerea de sare.
 • România are o lungă istorie de medalii olimpice, cu un total de 307 medalii câștigate la Jocurile Olimpice de vară și de iarnă. Unele dintre cele mai renumite personalități din istoria sportului românesc sunt Nadia Comăneci, care a obținut 5 medalii olimpice la gimnastică, și Ilie Năstase, un jucător de tenis care a câștigat multiple titluri.

 

Leave a comment