AI a avansat considerabil, fiind pregǎtit să creeze muzicǎ, artǎ, texte și designuri complexe. Această dezvoltare ridică o întrebare esențială: va înlocui AI artiștii, scriitorii și designerii s-au rămâne doar un instrument care îi ajută?
AI poate să extindă procesul creativ prin crearea ideilor noi, automatizarea sarcinilor repetitive și accelerarea muncii. Câteva exemple includ: muzicǎ, artǎ, design creativ, scriere creativǎ, film şi animație.
1. În artă
- AI poate crea picturi, ilustrații și grafică digitală, generând lucrări inspirate din stilurile marilor artiști sau creând compoziții complet noi.
- Unii artiști folosesc AI pentru a completa sau a inspira operele lor, oferind un punct de plecare.
Artistul Refik Anadol a folosit inteligența artificială generativă pentru a crea imagini, prezentate în cadrul expoziției „Echoes of the Earth: Living Archive” de la Serpentine North, Londra. Asemenea altor industrii, lumea artei explorează modalități optime de integrare a AI, în special în forma sa recentă – AI generativă.
Sursa: GEORGE MELROD | APR 19, 2023
2.În scriere
- AI poate genera articole, poezii, romane sau scenarii.
- Autorii pot folosi AI pentru brainstorming, generarea de idei sau optimizarea textelor prin corectare și restructurare.
3. În design
- AI ajută la crearea de logouri, pagini web, afișe publicitare și identități vizuale.
Poate AI sǎ înlocuiascǎ creativitatea umană?
Deși AI poate genera texte, imagini sau muzică bazate pe date existente, îi lipsește intuiția, emoția, pasiunea, interpretǎri personale etc. În loc să înlocuiască artiștii, scriitorii și designerii, AI devine mai degrabă un instrument care îi ajută să-și dezvolte ideile și să accelereze procesul creativ.
Artistul din california Shane Guffogg a colaborat cu un programator de inteligență artificială și un pianist pentru a realiza o expoziție. El a spus într-un apel video cu CNBC cǎ tehnologia AI este atât de ,,înfricoşǎtoare’’, cât şi ,,incitantǎ’’.
Multe opere artistice sunt apreciate pentru povestea și contextul lor, aspecte greu de reprodus de inteligența artificială. În plus, creativitatea umană nu se rezumă doar la aspectul vizual, ci integrează simbolism, mesaj și o conexiune emoțională profundă. Mai degrabă decât un înlocuitor, AI devine un partener pentru creatori.
În concluzie, AI nu va înlocui creatorii, ci va devine un aliat al acestora. Poate inspira şi oferi soluții inovatoare, iar cei ce învață să folosească aceste instrumente vor avea un avantaj semnificativ, însă deciziile finale aparțin oamenilor.
1 Comments
Marina
Cred că, mai degrabă decât o competiție, ar trebui să vedem AI ca pe un instrument complementar, care poate inspira și susține procesul creativ, nu să-l înlocuiască