Fundatia Hand of Help a luat nastere in 1991, la initiativa a doua familii care si-au dorit sa faca un camin pentru copii. Desi ideea initiala a fost sa il construiasca la Suceava, imprejurarile au facut ca, intr-un final, centrul sa isi desfasoare activitatea in Municipiul Botosani.
Pe atunci, la marginea orasului, era o groapa de gunoi langa care se afla terenul unde avea sa ia nastere caminul pentru copii. Actele pentru fundatie au fost facute imediat. Și-au luat angajamente ca acest camin va functiona cel putin 30-40 de ani, nu au renuntat la visul lor si au dus proiectul la bun sfarsit.
Centrul Hand of Help se afla pe Ocolitor Pacea, langa Cimitirul Pacea. Cu siguranta multi botosaneni nu stiu exact ce se intampla acolo, stiu doar ca este un camin de copii abandonati. Dar povestea din interiorul acestuia putini o stiu. Ceea ce se gaseste inauntrul caminului intrece orice imaginatie.
Un centru la standarde inalte
Conditiile oferite aici copiilor mai putin norocosi sunt la standarde inalte, ceea ce nu se intampla in majoritatea caminelor de la noi. Acesti copii cresc si se formeaza ca oameni, in conditii de trai optime. Multi dintre acestia au mers la facultate si s-au realizat din punct de vedere profesional. Unii dintre ei au ajuns in strainatate, unde duc un trai decent si au ajuns sa faca acum donatii pentru centrul care odata le-a fost casa si scoala deopotriva. Niciunul dintre ei nu a avut vreodata probleme cu legea de exemplu sau sa ajunga sa fie caz social. Cu totii au reusit, datorita educatiei primite la camin, sa ajunga modele in societate.
La centrul Hand of Help, numarul maxim de copii gazduiti vreodata a fost de 120, numar care in timp a scazut pana la 76 in acest an. Fiecare copil are alocat un spatiu de 6 metri patrati, ceea ce inseamna un confort sporit. Din centrul rezidential, intre timp, s-a ajuns la 5 case de tip familial, cate una pe fiecare etaj, renovate de la un an la altul. Copiii stau practic in apartamente renovate la standarde inalte.
Vestea proasta e ca acest centru ar urma sa se inchida din cauza noilor reglementari legale ce spun ca acesti copii ar trebui sa creasca in apartamente sau case. Desi reprezentantii centrului au facut tot posibilul sa se adapteze cerintelor statului, inca nu au scapat de pericol si urmeaza sa se intreprinda toate demersurile, astfel incat copiii sa nu ajunga pe drumuri.
Mai multe informatii despre aceasta stire puteti citi pe botosaneanul.ro.