Informația circulă într-o manieră fulgerătoare, acum puteam afla despre orice eveniment de oriunde de pe glob în doar câteva minute de la întâmplarea acesteia, prin diferite mijloace. Cum ar fi rețelele sociale au devenit acum și ele canale de știri la îndemâna tuturor și printr-o simplă notificare aflăm despre ultimele evenimentele.Este important să știm cum să discernem aceste informații și din ce surse le luăm, deoarece la fel cum informația bună circulă cu mare viteză, la fel de bine o face și informația falsă care duce la dezinformarea publicului larg și la răspândirea fake news-urilor.

De unde să alegem sursele din care ne informăm zilnic?

Când primim o informație, este indicat să o verificăm din cel puțin 3 surse sigure. Care sunt acele surse sigure? Sursele sigure constau în:

  • Verificarea link-urilor pe care se află informația;
  • Paginile de Facebook care sunt verificate;
  • Dacă este o publicație de încredere;

Trebuie să știi diferența dintre părerile date de persoanele publice și faptele care sunt puse înainte de către aceasta, fără a exista posibilitatea de a-ți schimba părerea. Acest lucru este foarte important, pentru că prin niște cuvinte frumos formulate, mulți oameni ajung să creadă altceva decât adevărul pus în față, iar asta e dezinformarea.

Citește întreg articolul pe care îl găsești sau îl primești înainte de a trage concluzii asupra unei situații. De multe ori fake news-urile au alt titlu față de articol, iar acest aspect este creat pentru a face oamenii să tragă concluzii doar din titlul evidențiat.

Dacă se întâmplă să dai peste o informație care ți se pare mai mult sau mai puțin suspectă, există site-uri specializate pentru astfel de articole. Aceste site-uri îți pot arăta dacă informația este una falsă sau nu.

Ne poate afecta dezinformarea și fake news-ul?

Prin dezinformare și fake news, dacă nu verificăm sursele și nu filtrăm informația într-un mod corespunzător putem ajunge în decursul timpului să credem informații false amestecate cu un strop de adevăr, creând confuzie, neînțelegere între grupuri de persoane și neîncredere în instituții.

Impactul poate fi unul destul de vast asupra unei populații care nu este educată mediatic pentru a se proteja de astfel de manipulări în masă. Consecințele fiind de o diversitate mare, în funcție de numărul persoanelor ce aleg să creadă.

Dezinformarea este periculoasă, pentru că este o metodă de manipulare a adevărului într-o măsură în care aceasta este amestecată cu alte informații false, ceea ce îl face mult mai greu de detectat, mai ales de persoanele mai în vârstă sau de oamenii care sunt pe fugă și nu au timpul necesar de a se informa cum trebuie.

Adorăm drama

Știrile false se răspândesc cel mai ușor prin crearea unor idile între persoanele care sunt în trend, care pot crea adevărate discuții și argumente de opinie timp de mai multe zile pe platformele sociale până la răspunsul celor implicați.

Titlurile senzaționale cu informații inexacte cu privire la subiect ajung să fie cele mai accesate, deoarece creează o curiozitate între fani. Aceste informații false sunt distribuite doar pentru a crea venit prin vizionări și click-uri.

Pentru a nu ne afecta percepția asupra adevărului, trebuie să învățăm să identificăm aceste surse de fake news și dezinformare pentru a nu le cădea în plasă.

 

Sursa foto: www.freepik.com

Leave a comment