Ai fost vreodata curios de ce preotii si alti din rang bisericesc mai mare nu slujesc niciodata fara sa poarte vesmintele specifice? Exista se pare reguli stricte asupra acestui aspect, prevazute in hotararile Sfantului Sinod. Acesta tine loc de set de legi bisericesti si incalcarea acestora atrage dupa sine si pedepse destul de dure, chiar ajungandu-se si la excluderea din biserica.

Mai mult decat atat, aceleasi prevederi au in vedere si o corespondenta intre culori si semnificatia sarbatorilor praznuite. Asadar preotii si alti clerici nu porta orice atunci cand slujesc, iar in timpul liber exista recomandarea de a purta vesminte simple.

Iata cateva reguli de acest gen, despre ce, cum si cand vor fi purtate anumite vesminte bisericesti. Acestea le poti admira si in magazinele de profil, cum este Crilovic, cu pagina de prezentare Vesminte Bisericesti.

  • La praznice precum cel al Mantuitorului, la Sfintii Apostoli, Ierarhi, precum si duminica vor fi purtate vesminte albe sau aurii.
  • In perioada postului pastelui si in Saptamana Mare de asemenea vor fi purtate haine cernite, de la albastru la mov inchis sau simplu, negru.
  • In cazul arhiereilor mantia si mitra sunt elemente de care nu se poate dezice la slujiri, cu mici exceptii si acestea sunt desigur momente bine stabilite. Spre exemplu, sunt nelipsite la Boboteaza si Izvorul Tamaduirii, dat pot lipsi cand slujba este sustinuta de mai multi de acelasi rang si cel dintai poarta aceste elemente sau la evenimente si procesiuni cand nu este savarsita Sfanta Liturghie.

In ceea ce priveste culorile vesmintelor acestea sunt de asemenea supuse unor reguli stricte. Exista totusi varietate in paleta cromatica ce poate fi purtata. Aici relevanta este sarbatoarea praznuita sau tipul de eveniment religios. Spre exemplu, ce poate fi usor surprinzator pentru oamenii de rand se refera la faptul ca la inmormantari, chiar si cand vine vorba de a savarsi slujba de inmormantare pentru clerici, nu sunt purtate haine cernite, de doliu. Asta pentru ca in cultul crestin astfel de momente sunt de trecere spre lumea lui Dumnezeu. In acest caz, preotii poarta vesminte albe sau aurii, galbene. Se aplica si in cazul procesiunilor.

La Inaltarea Sfintei Cruci spre exemplu, sarbatoare marcata in data de 14 septembrie preotii trebuie sa poarte musai rosu.  Asta pentru ca aceasta culoare ar aminti de jertfa sangeroasa a Mantuitorului. Aceeasi culoare este recomandata pentru sarbatorile Sfintilor mucenici.

Acestea sunt doar cateva din aspectele prevazute de Sfantul Sinod cu privire la vesmintele preotilor. Afla mai multe despre acestea din cadrul paginii vesmintebisericesti.ro.

Leave a comment