Toti ne dorim sa fim in deplina siguranta atunci cand suntem la volanul unei masini, insa nu toti acordam o atentie deosebita acestui aspect. De exemplu, tu cat de des verifici calitatea anvelopelor? Daca raspunsul tau este „destul de des”, atunci inseamna ca intelegi importanta acestora.

Avand in vedere ca sunt singurele elemente ale masinii ce intra in contact direct cu partea carosabila, anvelopele au un rol foarte important, atat din punct de vedere al sigurantei, dar in principal pentru performanta si consum.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta cum pot sa faci cea mai buna alegere in ceea ce priveste achizitionarea anvelopelor, precum si cateva sfaturi ce tin de intretinerea acestora.

De cate tipuri pot fi anvelopele?

Principalul aspect care a dus la diferentierea tipurilor de anvelope a fost starea vremii. Avand in vedere faptul ca starea meteorologica poate cunoaste diferente semnificative pe parcursul unui an, cel putin in Romania, au fost create anvelope care sa se potriveasca conditiilor respective.

In acest sens trebuie sa stii ca exista anvelope de vara, anvelope de iarna, respectiv anvelope all-season. Fiecare dintre acestea prezinta anumite caracteristici, au proprietati diferite in functie de temperatura, umiditate, stare carosabil, etc., dar si costuri diferite.

Haideti sa vedem ce particularitati prezinta acestea.

Anvelopele de vara

Sunt alegerea perfecta atunci cand temperatura medie depaseste 7 grade Celsius. De altfel, acestea sunt cel mai mult timp folosite, asta avand in vedere conditiile meteorologice din Romania.

Anvelopele de vara au in compozitie un material rigid, astfel incat sa asigure o aderenta ridicata si o distanta cat mai scurta de franare atunci cand se circula pe un carosabil uscat si temperaturile sunt ridicate.

Anvelopele de iarna

Atunci cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius este nevoie de un material care sa se adapteze acestor conditii si sa ofere masinii un plus de siguranta, fiind usor de manevrat. Materialul folosit in cazul anvelopelor de iarna este unul mai moale, astfel incat distanta de franare, aderenta si, implicit, controlul masinii se efectueaza in cei mai buni parametri.

Anvelopele all-season

Cei ce isi doresc sa nu aiba multa bataie de cap cu schimbarea anvelopelelor, pot opta pentru varianta all-season. Aceasta, insa, nu ofera un maxim de performanta, fiind o varianta mai low-cost, care este totusi suficient de buna pentru orice conditii de drum.

Daca vei folosi anvelope all-season nu vei mai fi ingrijorat de starea vremii acolo unde vei calatori, insa trebuie sa te asiguri ca acestea se afla in stare perfecta.

Cum sa intretii anvelopele?

Un foarte important rol in ceea ce priveste gradul de uzura al anvelopelor este cel ce tine de modul tau de a conduce. Daca esti un sofer agresiv, care accelereaza si franeaza brusc, atunci sa fii sigur ca anvelopele se vor uza mult mai repede, in comparatie cu un sofer ce are un stil de condus mai linistit.

De asemenea, asigura-te ca verifici presiunea periodic si ca aceasta corespunde specificatiilor transmise de producatori. Nu in ultimul rand, foloseste intotdeauna anvelope potrivite cu starea vremii. Pe langa faptul ca legea te va pedepsi sa daca nu vei face acest lucru, anvelopele vor fi uzate si nu vei avea nimic de castigat, ci doar vei creste riscul unui accident.

Respecta aceste sfaturi, iar siguranta ta la volan, precum si a celor participanti din trafic, va fi una mult crescuta!

Leave a comment