Cărțile – niște obiecte cu un mare parcurs de evoluție și dezvoltare. Ele sunt cele care ne influențează percepția asupra lumii. La început, cartea nu era cum o percepem în ziua de azi, cu nenumărate pagini și cu o textură frumoasă. Ea era o culegere mică de texte scrise pe un pergament sau pe tăbliță de lut. Cuprindea texte simple, cu motiv religios precum rugăciunile sau cu motiv istoric, cum ar fi fapte ale regilor.

Cu timpul, cartea a evoluat. Oamenii au început să scrie pe diferite foi, care, ulterior erau legate și formau o carte. Însă mai apoi, în secolul XV, Gutenberg a făcut posibilă tipărirea în masă a cărților în forma pe care o știm noi azi, mulțumită faptului că a inventat presa tipografică. În ziua de azi, totul e mult mai simplu. Nu doar că poți împrumuta o carte de la bibliotecă sau de la librărie, poți să o găsești și să o citești în format electronic de pe telefon, tabletă sau calculator.

Cum e-bookurile au influențat industria cărților

Apariția internetului a digitalizat omenirea. Acest lucru implicit a afectat și cărțile. Pe lângă faptul că azi putem găsi o carte care ne interesează în format electronic, pe diferite platforme online, putem găsi cărți care se scriu în timp real, autorii alegând să publice pe social media și site-uri de specialitate, capitol cu capitol, o poveste. Aceste platforme au schimbat foarte mult felul în care cititorii de azi percep lectura și cartea în sine.

Dacă mai demult pe piață se găseau doar cărți celebre selectate atent de editori, azi orice persoană poate să încerce să publice cartea proprie. Iar noi, ca cititori, nu doar că putem accesa aceste texte și urmări în timp real dezvoltarea cărții, ci putem chiar interacționa cu autorul prin intermediul comentariilor la sfârșit de capitol sau la sfârșit de volum.

Așadar, din cititori care cu 20-30 de ani în urmă doar cumpărau cartea, o citeau și rămâneau cu o părere, cititorii de azi interacționează între ei sau direct cu autorul. Sub fiecare capitol, ei pot lăsa comentarii, oferi recomandări, expune nemulțumiri, scriu ce le-a plăcut sau chiar porni dezbateri pe diverse subiecte, în special dacă au găsit un comentariu cu care nu sunt de acord.

Autorul vede aceste comentarii și poate trage concluzii. Primește feedback în timp real și poate deduce dacă cititorilor le place sau nu firul narativ ori cum se dezvoltă anumite personaje. Iar dacă apar comentarii negative, înțelege ce anume nu a prins la public și poate modifica anumite pasaje pentru a îmbunătăți cartea.

Deci, în ziua de azi, cărțile nou apărute pe diferite platforme reprezintă nu doar un produs al autorului. Acum cartea poate reprezenta și un univers creat din ideile sale și comentariile cititorului. Azi, citirea unei cărți poate fi mai mult decât o lectură. Poate fi o interacțiune directă cu autorul sau cu alți cititori. Cititorul nu mai este o entitate pasivă, ci un factor care influențează procesul de scriere și felul în care alți oameni percep o anumită carte. Acesta are o oarecare influență asupra popularității autorului.

Este o schimbare pozitivă influența internetului și a culturii comentariilor asupra cărții?

Reprezintă această schimbare ceva pozitiv? Și da și nu. Pentru cititori e o schimbare pozitivă. Datorită culturii comentariilor ei au mai multe posibilități de interacționare cu autorii și cu alți cititori. Acest lucru redă un sentiment că participi cu ceva la scrierea unei opere. 

Însă pentru autor acest lucru este mai negativ. La momentul actual ei au o dependență față de opinia oamenilor. Mai demult ei scriau o carte de la zero, în ritmul său, o publicau și se gândeau la alte lucruri.  Însă azi autorii sunt dependenți de opinia cititorilor. Ei trebuie să fie atenți la ce publică și ce reacție stârnește ceea ce publică ei. Dacă ceva nu le place la cititori ei nu vor tăcea, vor expune mereu părerea lor în comentarii. Din acest motiv autorul este nevoit să schimbe ceva dacă nu dorește să primească recenzii negative.

Au avut o influență mare cultura comentariilor asupra industriei cărților. Pentru cineva e pozitivă această schimbare, pentru cineva negativă, dar un lucru e clar. Această schimbare a dus la o interacțiune mai mare între autor-cititor și a mărit rolul cititorului în dezvoltarea unei povești.

 

Leave a comment