Cum alegi termostatul ambiental?

Poate ca intrebarea fireasca dinaintea acesteia ar fi “De ce sa instalezi unul?”. Raspunsul e la fel de logic.

Termostatul ambiental este dispozitivul care sesizeaza nivelul temperaturii aerului si care permite stabilirea unei valori a acesteia la care dispozitivul sa porneasca sau sa opreasca furnizarea caldurii. Practic, dicteaza opririle si pornirile centralei termice in functie de nivelul de temperatura din interior.

Revin la intrebarea din titlu. Cum alegi termostatul ambiental, cand ai atatea optiuni disponibile pe piata? Nu sunt expert in domeniu, dar va ofer totusi cateva sfaturi in randurile urmatoare.

Cine va folosi termostatul?

Daca utilizatorii vor fi persoane nu tocmai familiarizate cu tehnologia, care prefera lucruri cat mai simple, de obicei analoage si nu digitale, cel mai bun termostat e unul clasic. Un model cu buton rotativ si scala de temperatura gradata poate fi usor folosit de bunici, parinti sau alti utilizatori „atehnici” – daca le pot spune asa.

Pe de alta parte, daca termostatul ambiental va fi folosit de un impatimit al noilor tehnologiilor, obligatoriu va trebui sa fie vorba si de un afisaj digital si de o setare exacta care sa indice temperatura fixata in grade Celsius (pentru pornirea, respectiv oprirea centralei).

Termostat cu fir sau fara fir?

Aici tine tot de utilizatorul final. Ambele tipuri de termostate ambientale sunt la fel de practice, doar ca cele cu fir pot sa atraga o reticenta a celor care prefera cat mai putine cabluri si fire in casa.

Cu sau fara conexiune prin fir, exista modele de termostate ce pot fi montate chiar pe peretele camerei dorite, pentru confortul utilizatorului.

Termostat programabil sau nu?

De obicei, se alege prima varianta, pentru ca fiecare dintre noi are un anumit program zilnic. Mergem la serviciu, revenim. Cei mici merg la scoala si se intorc putin mai devreme. Ideea e ca termostatul programabil permite setarea unui orar specific de functionare a centralei, in asa fel incat sa nu se risipeasca inutil energie pentru incalzirea locuintei in perioada in care nimeni nu e acasa.

Posibilitatea controlului centralei de la distanta – o optiune moderna

Ajung si la solutia care completeaza conceptul de casa inteligenta. Un termostat care ofera posibilitatea controlului centralei de la distanta este si noul Salus iT500, despre care pot fi aflate mai multe pe www.saluscontrols.ro.

Ce avantaje aduce un asemenea termostat? Dincolo de economie la facturile lunare, imaginati-va ca va intoarceti iarna dintr-un concediu si vreti sa gasiti casa incalzita la sosire. Cu un asemenea termostat aveti posibilitatea de a porni centrala cu 30 minute sau 1 ora inainte, in asa fel incat sa fiti intampinati de temperatura ideala. Functiile oferite de un asemenea termostat sunt foarte utile, mai ales pentru cei care folosesc tehnologiile moderne zi de zi. Simplu si usor, Salus iT500 poate fi controlat prin intermediul unei aplicatii smartphone si poate incalzi chiar si individual zonele dorite de proprietar.

Acum, avand si aceste informatii, probabil alegerea va fi facuta mai usor. Chiar daca majoritatea centralelor termice realizate in perioada recenta dispun de termostate incorporate, accesorizarea cu un asemenea dispozitiv care sa permita controlul de la distanta e o nevoie a omului modern. Cu siguranta, oricine poate gasi solutia potrivita pentru locuinta sa – trebuie doar putina documentare.

 

Leave a comment