De-a lungul anilor, cele mai multe decese au fost cauzate de catre bolile de inima. Dupa cum bine stii si tu, nu ai putea trai daca nu ai avea inima, ea este motivul pentru care supravietuim, cu ajutorul acesteia functionam intr-un echilibru. Fiecare organ din corpul nostru este alimentat prin intermediul tuturor nutrientilor ce patrund in circulatia sanguina, sangele oxigenat ce ajunge de la inima acolo unde trebuie.

Daca inima ta nu ar functiona cum trebuie, daca nu ar trimite cu destula putere sangele ar insemna ca ai hipotensiune sau hipertensiune in cazul in care fluxul sanguin este mai crescut. Tensiunea ta ar trebui sa se afle in parametri normali, nici prea mica nici prea mare. In cazul in care ai o asemenea afectiune viziteaza un cardiolog Mures 2019.

Iata cateva reguli de aur pe care ar trebuie sa le respecti daca iti doresti sa iti mentii inima sanatoasa si sa duci o viata lunga:

Indicele de masa corporal – acesta reprezinta un anumit raport intre greutate si inaltime care te poate incadra fie in:

 • Subponderal – sub 18,5
 • Normoponderal – intre 18,5 si 24,9
 • Supraponderal – intre 25 si 30
 • Obezitate de tip 1 – intre 30 si 35
 • Obezitate de tip 2 – intre 35 si 40
 • Obezitate de tip 3 – intre 40 si 45
 • Obezitate morbida – peste 45

Cu cat numarul de kilograme este mai mare, cu atat creste si riscul de boli cardiovasculare.

Activitatea fizica – unele persoane fac diferite sporturi in afara locului de munca, mai ales daca se sta la birou mai bine de jumatate de zi. Iti recomand sa te ridici odata la 2 ore de pe scaun si sa faci o scurta plimbare pentru a-ti putea pune sangele in miscare. Sporturile benefice pentru inima sunt:

 • Inotul
 • Ciclismul
 • Atletismul
 • Exercitiile de tip cardio

Aceste sporturi antreneaza inima, facand-o mai puternica si scad riscul de boli cardiovasculare.

Colesterol scazut in sange – colesterol este de 2 feluri, colesterol rau si colesterol bun. Colesterolul bun este cel mai mare in densitate, iar cel rau mai mic. Cel rau reuseste sa perforeze peretele vaselor de sange producand chiar afectiuni grave ale sistemului circulator.

Consumul de fibre alimentare poate imbunatati nivelul colesterolului din sange, absorbtia acestuia realizandu-se treptat. Fulgii de ovaz sau orzul sunt surse bogate in fibre alimentare, precum si paine integrala si consumul de fructe cu tot cu coaja.

Rosiile – poate suna ciudat, insa consumul frecvent de rosii poate scade productia de colesterol din sange, datorita continutul bogat in licopen. S-au facut si studii prin care s-a demonstrat ca un pahar jumatate de suc de rosii pe zi timp de trei saptamani a reusit sa diminueze valoarea colesterolului rau din sange cu 8,5% .

Supracondimentarea cu sare este rea pentru sangele tau –  consumul excesiv de sare poate sa produca afectiuni asupra homeostaziei, producand astfel tensiune mare, ducand mai apoi la hipertensiune arteriala. Aceasta poate fi prevenita printr-o alimentatie corecta si echilibrata.

Viziteaza un cardiolog Mures 2019 pentru a vedea care este starea inimii tale. Iti recomand Clinica CaritSanMed din Targu Mures. Mai multe detalii despre doctori si programul acestora gasesti pe caritsanmed.ro.