Cat de mare importanta pui pe muzica pe care obisnuiesti sa o asculti? Esti constient/a de influenta pe care aceasta o are asupra sufletului tau? Prea putini sunt cei care selecteaza in mod responsabil melodiile pe care le depana zi de zi, poate chiar de sute de ori. In realitate, prea putini sunt cei care constientizeaza importanta pe care mesajul ce il contine aceasta il poate avea asupra mintii, a gandirii.

Dintotdeauna muzica a reprezentat un factor major de influenta asupra sufletului si a trupului. Probabil te intrebi cum ar putea niste sunete sa faca asta. Ei bine, indiferent ca este vorba despre ritm, despre versuri sau despre imaginile ce alcatuiesc videoclipurile, acestea iti pot naste in suflet anumite dorinte, pofte, sperante, dezamagiri. Toate aceste efecte sunt reale, iar cazurile in care multi au intrat in stari depresive, de anxietate, de neincredere, intr-o lume a neputintei, sunt destul de frecvente.

Ce muzica asculti?

Poate ca nu ai acordat pana acum importanta muzicii pe care o asculti. Cel mai bine este sa te informezi legat de cum te poate influenta aceasta. Daca dorinta ta este de a te desavarsi in calitate de crestin, ei bine, mai ales atunci trebuie sa te raportezi la cateva criterii dupa care sa o alegi. Vei dori ca aceasta sa iti ofere o liniste sufleteasca, o pace launtrica deosebita. Se spune ca este cea care iti poate schimba starea de spirit – te poate face sa te simti linistit si fericit, sau contrarul.

Ideal ar fi, desigur sa asculti muzica crestina. Este vorba despre acele melodii care te fac sa iti doresti sa fii un om mai bun, care te fac sa constientizezi ce e pacat in viata ta, ce e bine si ce nu, si cel mai important – cum poti sa faci mai bine voia Lui.

Desigur ca daca vei cere parerea unui om bisericos legat de ce e mai potrivit sa mai asculti, te va indrepta catre muzica laica, spre cea cu mesaj crestin. Depinde recomandarea pe care ti-o va face fiecare in functie de preocuparile personale, ceea ce poate fi mai mult sau mai putin de ajutor pentru tine.

Ideea este sa ajungi personal la o concluzie legat de ce e mai potrivit sa asculti. Pentru asta, este potrivit sa ajungi sa constientizezi insemnatatea muzicii asupra vietii tale, a starii de spirit, a dispozitiei tale.

Inca un criteriu important vizazi de planul muzical personal se refera la conturul melodico-ritmic al pieselor vizate. Este o parte importanta intrucat poate sa influenteze echilibrul, respectiv dezechilibrul tau sufletesc.

Ca sa poti considera ca este ceva potrivit de ascultat, asta inseamna ca esti capabil sa urmaresti acest echilibru ce trebuie sa ii fie specific – al elementelor de limbaj muzical. Fii astfel atent la armonie, ritm, intervale – pot fi detalii importante in stabilirea unui gen muzical preferat si potrivit totodata. Pe cat de mult posibil, cauta sa eviti acele discursuri muzicale ce nu reprezinta decat o sursa de tulburare pentru sufletul tau, respectiv care transmit frenezie trupului. Orice e prea zgomotos, cu mesaje nepotrivite, respectiv care ar putea predispune la acte imorale de orice fel  – cauta sa eviti.