Fiecare zi din an este marcată de evenimente istorice care au avut loc de-a lungul timpului. Să vedem împreună ce spune calendarul zilei despre această dată de 19 octombrie și ce evenimente au avut loc de-a lungul timpului în acest moment din an.

Calendarul zilei de 19 octombrie:

1497

cetatea de scaun a sucevei

Sursa foto: muzeulbucovinei.ro

La această dată, în anul 1497, Cetatea de Scaun a Sucevei a ieșit din starea de asediu. Regele Poloniei de la acea vreme (Ioan Albert), a ridicat asediul asupra Cetății Sucevei și astfel, treptat, trupele militare poloneze au început retragerea din Moldova.

1813

infrangerea lui napoleon la batalia din leipzig

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Dacă în anul 1812, la aceeași dată de 19 octombrie, trupele conduse de Napoleon Bonaparte au început manevrele de retragere din Moscova, Rusia, un an mai târziu soarta le-a fost la fel de nefavorabila. Pe 19 octombrie 1813 armata franceză condusă de același Napoleon Bonaparte a suferit o înfrângere memorabilă în ceea ce a fost supranumită Bătălia NațiunilorTrupele franceze au fost înfrânte de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei și Suediei.

1933

baschet

Sursa foto: usatoday.com

1933 a fost anul în care s-a marcat la această dată o decizie conform căreia baschetul urma să fie introdus pe lista sporturilor olimpice. Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin care urma să aibă loc 3 ani mai târziu, în 1936, a decis ca baschetul să fie catalogat drept sport olimpic.

1943

streptomicina

Sursa foto: ro.wikipedia.org

În data de 19 octombrie 1943, cercetătorii din cadrul Universității Rutgers a Statului New Jersey au reușit să izoleze streptomicina, primul antibiotic ce avea capacitatea de a vindeca tuberculoza.

1987

bursa de pe wall street

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Această dată calendaristică a fost marcată drept „Lunea neagră” – zi cunoscută în istorie drept una dintre cele mai accentuate crize economice mondiale. La Bursa de pe Wall Street din New York a fost înregistrată o scădere istorică a indicelui Dow Jones, de 22,6%.

Calendarul zilei – celebrități născute la această dată

fratii lumiere

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Auguste Lumiere s-a născut la această dată, în anul 1862. Auguste și fratele său, Louis, cunoscuți mai mult ca frații Lumiere, sunt considerați inventatorii și chiar „părinții” primului aparat de fotografiat și a primului aparat de proiecție cinematografică.

simion mehedinti

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Pe 19 octombrie 1868 s-a născut Simion Mehedinți. Geograf și etnolog român, este considerat creatorul școlii române de geografie.

Revenim și zilele următoare cu noi informații interesante cuprinse la rubrica „Calendarul zilei”.

*Sursa informațiilor: ro.wikipedia.org

*Sursa imaginilor: vezi articol

Leave a comment