Caledarul zilei – vă prezentăm din nou informații legate de evenimentele ce au avut loc de-a lungul istoriei la această dată. Conform Wikipedia, ziua de 10 noiembrie este cea de-a 314-a după calendarul gregorian și cea de-a 315-a în anii bisecți. Până la finalul anului mai sunt 51 de zile.

Calendarul zilei – 10 noiembrie

1444 – la această dată armatele otomane i-au învins pe unguri în Bătălia de la Varna și au consolidat astfel controlul asupra Constantinopolului, marcând de asemenea începutul expansiunii otomane în Balcani

1508 – apare prima carte tipărită în Țara Românească – este vorba despre liturghierul slavon, tipărit de călugărul Macarie din inițiativa lui Radu cel Mare (1495 – 1508)

1688 – a fost finalizată tipărirea Bibliei în limba română, textul fiind definitivat din inițiativa domnului Munteniei la acea vreme – Șerban Cantacuzino

1871 – „Doctor Livingstone, I presume?” – a avut loc celebra întâlnire dintre ziaristul Henry Stanley și exploratorul David Livingstone. Despre acesta din urmă nu se știa nimic de peste 3 ani de zile, ziaristul plecând în căutarea sa. Întâlnind pe malul de răsărit al lacului Tanganyika un călător obosit și fără provizii, Henry Stanley a rostit celebra replică. Ulterior au explorat împreună nordul lacului, după care ziaristul s-a întors în Anglia iar Livingstone s-a îndreptat spre Zambia.

1898 – Biblioteca Academiei Române a devenit bibliotecă publică pentru cercetători.

1918 – Declarația de independență a Poloniei

1940 – are loc un puternic cutremur în România, cu epicentrul în Vrancea. S-a estimat un număr de 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova.

1951 – a fost efectuată prima convorbire telefonică la distanță, fără să fie nevoie de asistența unui operator.

1970 – Marele Zid Chinezesc devine obiectiv turistic.

Calendarul zilei – personalități născute la data de 10 noiembrie

1483 – Martin Luther, scriitor și reformator religios german

1728 – Oliver Goldsmith, scriitor britanic

1919 – Mihail Kalașnikov, general rus, proiectant de arme de foc

1970 – Warren G, rapper american

*Sursa informațiilor: ro.wikipedia.org

Leave a comment