Adesea vedem pe la televizor, in documentare, filme sau emisiuni, interioare de locuinte al caror design si arhitectura le admiram si pe care le consideram adevarate capodopere.

Multumita mass-media, avem formata o idee generala despre cum ar arata locuintele oamenilor din diverse colturi ale lumii. Rareori realizam insa ca ceea ce vedem pe un ecran difera considerabil de realitate.

In continuare va prezentam cateva locuinte obisnuite ale oamenilor – nu cum sunt cele de prin filme si reviste.

Japonia

locuinta japonia

Sursa foto: vimka.ru

Tokyo este unul dintre cele mai scumpe si mai populate orase din lume. Din acest motiv doar cei foarte bogati isi pot permite locuinte spatioase, in timp ce marea majoritate a japonezilor traiesc in apartamente minuscule.

locuinta japonia

Sursa foto: vimka.ru

Singura camera dintr-un intreg apartament este folosita drept dormitor, living, dar si loc de luat masa. Intr-un colt de camera poate fi vazut frigiderul, iar la balcon se poate ajunge doar daca se trece peste pat. Cu toate acestea, incaperea este bine luminata, ceea ce da impresia unui spatiu mai larg.

locuinta japonia

Sursa foto: vimka.ru

In hol, in spatele usii galbene, se afla un dulap, baia si o mini-bucatarie utilata cu de toate.

Spania

locuinta spania

Sursa foto: pisocompartido.com

Majoritatea spaniolilor prefera apartamentele la bloc. Iata cum arata o resedinta tipica dintr-un oras spaniol.

locuinta spania

Sursa foto: pisocompartido.com

Majoritatea apartamentelor au peretii albi, podele placate cu gresie si ferestre cu obloane. Aceste elemente ii ajuta pe locuitori sa reziste caldurilor toride de pe timpul verii. Desi temperaturile pot ajunge destul de joase pe timp de iarna si in apartamente se face destul de frig, majoritatea apartamentelor din Spania nu dispun de un sistem de incalzire. Locuitorii folosesc de obicei surse de incalzire electrice pentru a-si mentine apartamentele incalzite.

locuinta spania

Sursa foto: pisocompartido.com

Mesele sunt servite de obicei in sufragerie. Desi bucatariile din apartamentele spaniole sunt destul de spatioase, sunt in marea majoritate folosite exclusiv pentru gatit.

Suedia

locuinta suedia

Sursa foto: livejournal.com

Cam asa arata o zona rezidentiala specifica Suediei.

locuinta suedia

Sursa foto: livejournal.com

Un element specific stilului de viata din Suedia este utilizarea inteligenta a zonelor din subsoluri. Adesea acestea sunt folosite pentru a depozita bicicletele, drept spalatorii pentru rufe sau – in unele cazuri – sunt chiar transformate in sali de forta.

locuinta suedia

Sursa foto: livejournal.com

Fiecare apartament dispune de asemenea de un spatiu de depozitare propriu, amenajat tot in subsol. Acolo fiecare dintre locatari isi depoziteaza diverse lucruri – anvelope de vara/iarna, skiuri, valize si alte lucruri utilizate doar sezonier sau ocazional. Balcoanele sunt folosite de obicei ca spatii de relaxare.

locuinta suedia

Sursa foto: poshouse.ru

Peretii si mobilierul de culoare alba reprezinta elemente specifice ale design-ului scandinav, renumit la nivel mondial.

Marea Britanie

locuinta marea britanie

Sursa foto: livejournal.com

Majoritatea englezilor incearca sa evite sa locuiasca in blocuri de apartamente. In locul acestora, prefera casele precum cele din imagini.

locuinta marea britanie

Sursa foto: airbnb.ru

Sistemele de incalzire centralizata nu sunt instalate in toate cladirile, prin urmare britanicii fac tot posibilul sa pastreze caldura in interioare. In fiecare camera exista covoare, carpete, perdele si draperii, paturi si, desigur, cate un semineu – acestea sunt de obicei elementele absolut necesare pentru fiecare casa din Marea Britanie. Probabil cel mai neobisnuit lucru este faptul ca exista robinete separate pentru apa calda si apa rece.

locuinta marea britanie

Sursa foto: airbnb.ru

In lupta cu frigul, englezii incearca sa isi faca locuintele cat mai calduroase si cat mai confortabile.

Coreea de Sud

locuinta coreea de sud

Sursa foto: livejournal.com

Peste 80% din populatia coreeana locuieste in apartamente in blocuri inalte. O trasatura caracteristica a blocurilor de apartamente din Coreea este faptul ca aglomeratia acestora este vizibila de la distanta.

locuinta coreea de sud

Sursa foto: livejournal.com

Desi pare ciudat, apartamentele din Coreea nu au holuri. Chiar si termenul de “hol” pare cu totul strain unor localnici. Intrarea in fiecare apartament este de obicei foarte mica (aproximativ 1 metru patrat). Imediat dupa ce ai intrat, vei vedea imediat usile care duc la bucatarie sau la living. Majoritatea intrarilor sunt acoperite cu gresie, iar acolo ar trebui sa iti lasi incaltamintea inainte de a intra – regula se aplica pentru orice asemenea tip de locuinta.

locuinta coreea de sud

Sursa foto: livejournal.com

Apartamentele in Coreea sunt de obicei de dimensiuni reduse. Cu toate acestea, incaperile sunt foarte luminoase, datorita ferestrelor mari. Un lucru neobisnuit pentru marea majoritate a persoanelor poate fi reprezentat de lipsa unei cabine de dus sau a unei cade separate instalate in baie. Acestea sunt inlocuite de o simpla scurgere pozitionata in podea.

Australia

locuinta australia

Sursa foto: livejournal.com

Australienii prefera sa locuiasca la casa, insa un numar in continua crestere (peste 30% din populatie) alege sa locuiasca in apartamente, la bloc.

locuinta australia

Sursa foto: livejournal.com

Majoritatea australienilor locuiesc in case mari, cu trei dormitoare. Suprafata medie a unei locuinte in aceasta tara se situeaza intre 80-120 metri patrati. In afara de dormitoare, locuinta tipica mai include living, bucatarie, baie, doua toalete si un garaj. Toate usile sunt de obicei realizate din sticla.

India

locuinta india

Sursa foto: homedecordesigns

Daca o familie este destul de instarita, isi permite o casa mare cu multe camere. Asemenea case au de obicei parter si etaj, dar si o curte mare in spate.

locuinta india

Sursa foto: homedecordesigns.com

Design-ul interior al locuintelor indiene prezinta un amestec intre stilurile occidental si oriental. Parterul este de obicei folosit ca spatiu de depozitare, in timp ce o camera de ceremonii destinata intampinarii oaspetilor este plasata de obicei la etaj. Ferestrele dormitoarelor in care stau femeile sunt orientate catre curtea din spate, intrucat este considerat nepotrivit in aceasta tara ca femeile sa priveasca pe geam.

Cuba

locuinta cuba

Sursa foto: livejournal.com

In Cuba, casele sunt realizate in principal din placi de beton si au de obicei unul sau 2 etaje. Majoritatea caselor nu au ferestre din sticla – in locul lor sunt folosite obloanele metalice sau din lemn.

locuinta cuba

Sursa foto: livejournal.com

Daca vei intra intr-o casa din Havana (in special una din zona centrala a capitalei), vei fi uimit de cat de bine poate sa arate interiorul. Sunt construite in stilul colonial, cu tavane inalte si mobila antica.

locuinta cuba

Sursa foto: livejournal.com

SUA

locuinta sua

Sursa foto: realtor.com

Coeficientul mediu care indica suprafata ocupata de o persoana intr-o locuinta din SUA este printre cele mai mari din lume, ceea ce inseamna ca locuintele sunt foarte mari. O casa care este de vanzare are absolut orice ai nevoie: covoare si mochete in toate camerele, bai si bucatarii complet utilate – singurul lucru care lipseste de obicei este mobila.

locuinta sua

Sursa foto: realtor.com

Elementul de design specific conceptului caselor americane sta in faptul ca interioarele trebuie sa arate in egala masura confortabile si scumpe. Dispunerea camerelor in majoritatea locuintelor este realizata in asa fel incat musafirii sa stea in zona frontala a casei (care arata de obicei cel mai bine) si sa ascunda dormitoarele de ochii indiscreti.

Leave a comment