Productivitatea noastră începe să fie din ce în ce mai afectată prin lucruri mici care, cu timpul, devin semnificative. Evoluția tehnologiei ne-a schimbat aproape brusc modul în care lucrăm și a contribuit la dezvoltarea procrastinării mascate și a iluziei de productivitate. Ce să facem ca să schimbăm asta?

Capcana dopaminei

Simți nevoia să-ți verifici telefonul constant pentru a vizuaiza diverse lucruri, cum ar fi să cele mai noi știri, mesajele recente sau tendințele de pe social media. Aceste mici plăceri îți împiedică concentrarea, iar într-un final ajungi să te lungești cu un task simplu, care putea fi făcut repede și ușor.

Poți limita acest obicei care te sabotează simplu. O metodă foarte ușoară e cea în care îți pui telefonul pe modul avion, deși poate fi ineficientă. Începe prin a-ți bloca anumite aplicații pe o durată de timp, această durată ți-o pui în timpul în care te poți concentra.

Schimbi sarcinile între ele

Ai tendința de a te suprasolicita cu o multitudine de sarcini de făcut, iar apoi alternezi între ele crezând că le poți rezolva mai repede. Ei bine, greșești. Acest lucru te face doar să pierzi timpul într-o iluzie a eficienței pe care ți-o creezi în propria minte. Pentru tine, timpul trece mai repede, dar eficacitatea finalizării acestor sarcini e una mult mai mică.

Ca să schimbi acest aspect, este important ca la începutul zilei să-ți setezi sarcinile prioritare și să le iei pe rând, pentru a nu te mai încurca cu celelalte prin amestecare.

Obsesie pentru un inbox clean

Fie că vorbim de mesaje sau emailuri, verificarea acestora într-un mod deosebit reduce timpul de concentrare destul de mult, fără ca să simți asta. Dar de ce este atât de nociv pentru tine?

Verificarea constantă a oricărui tip de notificare, pe lângă că te distrage, îți poate provoca și un stres cronic care e dobândit prin oboseală mentală. Încearcă să-ți oprești notificările și să lași treptat verificarea constantă a telefonului pentru a nu ajunge într-o astfel de situație.

Perfecționismul și detaliile nesemnificative

Cum ajungi să procrastinezi mascat? Îți spun eu, prin căutarea imaginii perfecte timp de mai multe ore sau rescrierea unui email de 5 ori către o persoană neimportantă. Perfecționismul e un hoț care fură timpul și energia, ai grijă să nu fii tu cel prădat de acest hoț. Dar dacă ai fost, cum poți să previi?

Setează un cronometru pentru fiecare task, astfel încât să nu pierzi timpul inutil cu detaliile nesemnificative.

Lipsa de organizare

Dacă îți lipsește un program general pe ziua respectivă, nu ai o ordine în idei și task-uri, impedimentul major va fi să le rezolvi pe toate din mers. Învață cum să-ți împarți suficient timpul pentru toate, organizează, iar totul va merge mult mai bine.

Dezvolți anxietate și presiune prin comparație

Te uiți în jurul tău și te întrebi ce faci greșit, pentru că X a rezolvat mai repede decât tine aceeași sarcină. Îți zici că următoarea zi faci mai bine. Și faci mai bine, dar ignori alt task, iar Y rezolvă fix acel task. Povestea se repetă. Uitându-te în ograda altuia nu-ți va face niciodată bine, te va frustra doar. Încearcă să-ți vezi doar de obiectivele tale și să muncești cum trebuie pentru ele.

Desktop dezordonat

Cauți fișiere pierdute acum o săptămână printr-o mulțime de foldere și pe desktop, găsești unul, apoi îl cauți pe celălalt, care e cu totul în altă parte. Organizarea din viața reală ar trebui să se ia de mână și cu cea din computer, unde probabil ai făcut un haos total. Acordă-ți timp pentru organizarea acestuia!

Fiecare pas contează în schimbare, chiar dacă muți câteva fișiere sau renunți pentru o oră la telefon. O poți face!

 

Leave a comment