Unele dintre aceste temple au fost construite cu secole în urmă, în timp ce altele au fost create de arhitecții moderni. Au fost necesare decenii, chiar secole, pentru a aduce unele dintre aceste idei la etapa de realizare, dar unele au fost terminate la câțiva ani după ce conceptul a fost realizat. Există un lucru pe care toate aceste clădiri le au în comun: toate sunt capodopere arhitecturale unice care atrag milioane de oameni din întreaga lume, indiferent de opiniile lor religioase.Am compilat o mică colecție de locuri sacre din întreaga lume, care probabil vă vor face să vă reconsiderați următoarea destinație de călătorie.

Catedrala Milano – Italia

milano

Sursa foto: sameskiesabove

Este cea mai mare catedrală gotică și a doua cea mai mare din lume. Linia de acoperiș se dizolvă în vârfuri deschise, care sunt punctate de o grădină de spire, acoperită cu statui care au vedere spre oraș. Această minune gotică pare pur și simplu ireală.

Paro Taktsang – Valea Paro, Bhutan

bhutan

Sursa foto: Arian Zwegers

Acest sit sacru budist se află pe marginea unei stânci, la o înălțime de peste 3000 de metri. Conform legendei locale, un indian a venit pe stâncă pe spatele unei tigroaice. „Taktsang” înseamnă literalmente „cuib de tigru”.

Sheikh Zayed Grand Mosque din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

moschee

Sursa foto: JeanPhilippeG

Această moschee poate găzdui cu ușurință peste 40.000 de închinători în același timp. Are 82 de cupole de design marocan și 1000 de coloane, toate decorate cu marmură albă și alte pietre semiprețioase. Cel mai mare covor cu mânere din lume acoperă podeaua principalei săli de rugăciune.

Biserica Hallgrímskirkja din Reykjavík, Islanda

rejkjavik

Sursa foto: Andrés Nieto Porras

Această biserică luterană este cea mai mare biserică din Islanda și cea de-a șasea cea mai înaltă structură arhitecturală din țară. Biserica Hallgrímskirkja este situată în inima orașului Reykjavík și poate fi văzută din toate părțile orașului.

Templul Lotus din New Delhi, India

lotus

Sursa foto: Arian Zwegers

Pentru poporul indian, lotusul reprezintă puritatea și pacea. Templul Lotus din New Delhi este una dintre cele mai vizitate clădiri din lume.

Sanctuarul Las Lajas din Nariño, Columbia

columbia

Sursa foto: Andrew White

Biserica bazilică neo-gotică se află pe un pod înalt de 130 de metri, construit peste râul Guaitara. Două comunități religioase franciscane din Columbia și Ecuador poartă îngrijirea pastorală a sanctuarului, simbolizând astfel pacea și unitatea dintre cele două popoare sud-americane.

Capela Kamppi din Helsinki, Finlanda

helsinki

Sursa foto: Liz Waytkus

Cunoscută de asemenea sub numele de „Capela tăcerii”, este concepută pentru a fi un loc calm în care oricine, indiferent de opiniile sale religioase și politice, poate avea un moment de tăcere. Oricine poate să scape aici din cea mai aglomerată zonă a orașului și să se bucure de un moment liniștit în mediul ecologic.

Angkor Wat din provincia Siem Reap, Cambodgia

cambodgia

Sursa foto: Jacques Beaulieu

Angkor Wat înseamnă literalmente „orașul templelor”. Este într-adevăr întregul oraș – acest complex templu este cel mai mare monument religios din lume, site-ul având o suprafață de 1.626.000 de metri pătrați. A fost construit ca un templu hindus pentru Imperiul Khmer și treptat transformat într-un templu budist.

Biserica de pelerinaj de la Adormirea Maicii Domnului pe insula Bled, Slovenia

slovenia

Sursa foto: Dave Gunn

Această biserică se află pe singura insulă din Slovenia. Pentru a intra în interior, trebuie să închiriați o barcă și să urcați 99 de scări de piatră.

Academia Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii Cadet Chapel din Colorado, Statele Unite ale Americii

colorado

Sursa foto: Jimmy Emerson

Această capelă unică este considerată un exemplu clasic de arhitectură modernistă. Capela a fost concepută pentru a găzdui mai multe grupuri religioase și denominațiuni, astfel încât serviciile protestante, catolice, evreiești, budiste și islamice pot fi organizate simultan aici. Fiecare capelă are propria intrare.

Biserica Paoay din Ilocos Norte, Filipine

filipine

Sursa foto: Ilocos Norte

Această biserică este un exemplu extraordinar al arhitecturii baroce din perioada colonială spaniolă, păstrată în Filipine.

Catedrala Mitropolitană a Sfântului Patrick din Melbourne, Australia

melbourne

Sursa foto: mayme

Catedrala St Patrick este cea mai înaltă și cea mai mare clădire a bisericii din Australia.

Biserica Verde din Buenos Aires, Argentina

argentina

Sursa foto: Magda Paladino

O biserică parohială catolică, cunoscută și sub denumirea de „Grădina de măsline”, cel mai probabil o referință la grădina Ghetsimani pe Muntele Măslinilor, a devenit unul dintre cele mai interesante și sacre locuri din lume datorită iederii care acoperă întreaga fațadă a clădirii.

LDS San Diego California Temple, Statele Unite ale Americii

california

Sursa foto: Alejandro C

Întreaga clădire exterioară este făcută din bucăți de marmură în stuc, dând clădirii o strălucire albă, culoarea albă reprezentând în mod tradițional puritatea. Nu sunt permiși turiști și vizitatori in interiorul bisericii.

Moscheea de cristal din Kuala Terengganu, Malaezia

malaezia

Sursa foto: Wan Taquddin

Această moschee este situată în Parcul Patrimoniului Islamic pe o insulă făcută de om. Întreaga structură este realizată din oțel, sticlă și cristal.

Biserica reformată olandeză din Graaff-Reinet, Africa de Sud

africa

Sursa foto: Clive Reid

Această biserică este situată în centrul orașului, fiind a patra clădire sacră construită în acest loc. Biserica reformată olandeză este considerată unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică timpurie în Africa de Sud.

Manastirea Taung Kalat, Myanmar (Birmania)

myanmar

Sursa foto: Vic vic

Această mănăstire budistă se află la peste 700 metri deasupra nivelului mării, pe vârful Muntelui Popa. Pentru a ajunge la locul sacru, trebuie să urcați o scară de 777 de pași spre vârful Taung Kalat. Dar, odată ce sunteți acolo, veți fi răsplătiți cu o vedere minunată asupra peisajului înconjurător, inclusiv o priveliște uimitoare asupra Muntelui Popa și a orașului Bagan.

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, Rusia

moscova

Sursa foto: Kate Brady

Această catedrală a fost construită în secolul al XVI-lea, la ordinul lui Ivan cel Groaznic, pentru a comemora o victorie asupra Kazanului și Astrahanului Khanates. Legenda spune că Ivan i-a orbit pe arhitect și pe constructori, astfel încât să nu poată recrea capodopera în altă parte a lumii.

Biserica Borgund Stave din Lærdal, Norvegia

norvegia

Sursa foto: Jonathan

Această biserică a fost construită cândva între anii 1180 și 1250 d.Hr. În prezent, este una dintre cele mai cunoscute biserici din lemn vechi din Norvegia.

Wat Arun din Bangkok, Thailanda

thailanda

Sursa foto: Bertrand Duperrin

Acest templu își derivă numele de la zeul hinduist Aruna, care este personificat ca soare în ascensiune. Turnul principal al Wat Arun este de aproape 300 de metri înălțime și este complet înconjurat de porțelan colorat.

La Sagrada Familia din Barcelona, ​​Spania

barcelona

Sursa foto: Enrique Freire

O mare biserică romano-catolică din Barcelona, ​​proiectată de arhitectul spaniol Antonio Gaudi. Construcția a fost demarată în 1882, sursa principală a fondurilor fiind la acel moment donațiile private. Biserica este acum cel mai renumit punct de reper și cea mai vizitată atracție turistică din Barcelona.

Biserica din Limburg, Belgia

belgia

© Tom Davidson

Această biserică a fost construită în 2011. Este de 32 de metri înălțime și este realizată din 100 de straturi și 2000 de coloane din oțel. Clădirea poate fi percepută ca o construcție masivă din lemn sau metal și pare să se dizolve în peisaj. Totul depinde de perspectiva vizitatorului. De la distanță, biserica pare să fie ridicată deasupra solului.

Hagia Sophia din Istanbul, Turcia

turcia

Sursa foto: Pierre Metivier

Hagia Sofia este o fostă bazilică patriarhală creștină ortodoxă greacă. Începând din 1453, a fost folosită ca moschee imperială și redeschisă ca muzeu în 1935.

Biserica Sf. Anne din Vilnius, Lituania

lituania

Sursa foto: Beth

Biserica Sf. Anne este unul dintre cele mai bune exemple de stiluri de arhitectură gotică și gotică Flamboyant. Astăzi, Biserica Sf. Anne este un punct de reper popular și o atracție turistică în Vilnius.

Candi Prambanan din Java centrală, Indonezia

indonezia

Sursa foto: Julien

Prambanan este cel mai mare complex-templu hindus din Indonezia și unul dintre cele mai mari din Asia de Sud-Est. Complexul găzduiește clădirea centrală de 154 picioare și numeroase temple individuale. Turnurile înalte și ascuțite ale lui Prambanan, tipice arhitecturii templelor hinduse, atrag anual milioane de turiști.

Leave a comment