Luna martie este a treia lună a anului în calendarul gregorian și are 31 de zile iar ziua de 14 martie are la fel ca orice zi o semnificație în istorie.

Luna martie este denumită după Marte, zeul roman al războiului. Luna martie este adesea asociată cu începutul primăverii în emisfera nordică și cu sfârșitul verii în emisfera sudică.

În cultura populară, luna martie este cel mai des asociată cu Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe data de 8 martie în multe țări. De asemenea, în Statele Unite, martie este considerat „luna națională a nutriției”, iar în alte țări este cunoscută pentru sărbătorirea zilei naționale.

De asemenea, în luna martie au loc diverse evenimente și sărbători importante în diferite culturi, cum ar fi carnavalul din Brazilia, St. Patrick’s Day în Irlanda și Ziua Națională a Greciei.

Ziua de 14 martie în istorie:

  1. 44 î.Hr. – Asasinarea lui Iulius Cezar: Împăratul roman Iulius Cezar a fost asasinat la Roma de către un grup de senatori.
  2. 1590 – Bătălia de la Ivry: Henric al IV-lea al Franței a învins Liga Catolică în timpul Războiului Religiilor din Franța.
  3. 1780 – Primul zbor cu balonul cu hidrogen: Jean-Francois Pilatre de Rozier și Marquisul d’Arlandes au efectuat primul zbor cu balonul cu hidrogen la Paris, Franța.
  4. 1879 – Albert Einstein s-a născut: Fizicianul germano-elvețian, Albert Einstein, care avea să devină unul dintre cei mai importanți oameni de știință din istorie, s-a născut la Ulm, în Germania.
  5. 1900 – Fizicianul german Max Planck a prezentat teoria cuantică: Max Planck a prezentat teoria cuantică, care a revoluționat fizica și a deschis drumul pentru dezvoltarea fizicii cuantice.
  6. 1964 – Jack Ruby a fost găsit vinovat: Jack Ruby, care l-a asasinat pe Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al președintelui american John F. Kennedy, a fost găsit vinovat de omor cu premeditare.
  7. 2011 – Cutremurul și tsunami-ul din Japonia: Japonia a fost lovită de un cutremur puternic de magnitudine 9,0 și de un tsunami devastator, care a provocat pierderea a mii de vieți omenești și a cauzat daune semnificative în toată țara.

Ziua de 14 martie în lume:

În prezent, data de 14 martie este celebrată la nivel internațional ca „Ziua Pi-ului”, în onoarea unei constante matematice importante, notată cu litera greacă π. Această zi este marcată prin organizarea de evenimente și activități legate de matematică, în special de calculul și înțelegerea constantei.

În România ziua de 14 martie nu este o zi specială sau o aniversare a unei sărbători.

 

 

 

Leave a comment