Se spune ca arhitectii isi ascund greselile invelind cladirea in iedera, iar bucatarii ascund erorile cu maioneza. Din pacate nu orice eroare se poate masca folosind un sos. Uneori va trebuie anumite trucuri care sa va ajute in bucatarie. Nu va ingrijorati, aici vom dezvalui cum reparati diferite erori, de exemplu prea multa sare sau mascarea unor greseli de arome.

Inainte de a arunca o mancare nereusita sau s-o oferiti cainelui, incercati aceste mici trucuri culinare care vor ajuta la remedierea unei mancari gresit preparate.

  1. Carnea prea tare

Ati incercat vreodata sa gatiti carne care parea sa arate cu adevarat bine cruda iar dupa gatire s-a transformat in “talpa”? Daca da, atunci avem solutii care va vor oferi carne moale si suculenta de fiecare data.

  • Folositi fructe. Mar, ananas, para, toate se potrivesc de minune. Cojiti fructele daca este cazul, apoi taiati in felii. Gatiti carnea acoperita de fructe. Zeama fructelor va inmuia pana si cea mai tare carne. Iata de ce uneori carnea de porc este gatita cu ananas.
  • Folositi sake. Preparati o marinata intr-un vas separat combinand ceapa si mar. Cand este gata, adaugati ulei de masline si un pic de alcool sake. Marinati carnea peste noapte in frigider pentru fragezime.
  • Folositi Coca Cola. Coca Cola este perfecta pentru inmuierea carnii. Inainte de a o gati, tineti carnea in Coca Cola pentru zece minute, apoi o scoateti din marinata, adaugati piper si oferiti un gust deosebit carnii. Puteti taia carnea apoi chiar si in felii subtiri.
  • Folositi lamaie. Marinati carnea in zeama de lamaie pentru 30 de minute inainte de a o gati si va deveni mult mai moale. Puteti folosi si otet. In acest caz, o lasati in marinata peste noapte.
  1. Supa prea sarata

Daca ati adaugat prea multa sare in supa, aveti aici cateva trucuri pentru a repara greseala:

  • Cel mai usor este sa adaugati apa pentru a dilua supa. Trebuie apoi sa mai fierbeti cateva minute. Aceasta metoda nu este cea mai potrivita pentru ca afecteaza uneori total gustul mancarii.
  • Daca aveti ciorba nesarata, separat, adaugati in cea care e prea sarata. Va ajuta la remedierea gustului.
  • Daca nu merge acest truc si nu aveti supa nesarata, puteti pune la fiert un saculet cu orez care va absorbi sarea in exces din supa dumneavoastra.
  • Unii bucatari utilizeaza zahar nerafinat pentru a regla gustul. Puneti un cubulet de zahar intr-o lingurita si apoi in supa. Asteptati pana se dizolva si daca e tot prea sarata supa, puteti repeta.
  • Anumite alimente cum ar fi cartofii, pastele sau taiteii absorb sarea. Daca reteta va permite, puteti incerca sa adaugati aceste ingrediente. Daca nu, atunci pur si simplu adaugati cativa cartofi decojiti si fierbeti circa 10-15 minute, ei vor absorbi sarea, si nu strica gustul mancarii.
  1. Gust neplacut de ceapa

ceapa

Sursa foto: lavozdelmuro.net

Mirosul iute de ceapa cruda va incomodeaza uneori, dar sa gatesti gustos fara ceapa este aproape imposibil. Din fericire, exista metode de a face ceapa mai usor de suportat. Taiati in felii subtiri ceapa apoi lasati-o acoperita cu apa rece. Va scoate aroma neplacuta si gustul amar.

  1. Mancare prea sarata

Smantana poate atenua gustul prea sarat dintr-o mancare cu carne. Sau puteti adauga putin ulei sau faina peste mancare pentru a echilibra gustul. Daca e vorba de carne prea sarata, puteti combina cu varza cruda, cartofi cruzi sau zucchini, iar sarea in exces va fi absorbita.

  1. Legume prea sarate

Daca este vorba de o mancare cu legume prea sarate, puteti adauga cateva felii de rosii in ea. Daca adaugati apa si apoi mai fierbeti putin veti scapa de gustul excesiv de sarat. Ciupercile de asemenea salveaza sosuri, mancaruri sau creme, daca sunt prea sarate.

  1. Carne arsa sau alte mancaruri

Daca gatiti carne si v-a iesit prea arsa, taiati partea prea prajita si continuati sa gatiti. Pentru inlaturarea mirosului de ars din mancare, goliti continutul in alta oala si adaugati putina apa. Puteti sa puneti putin lapte pentru a indeparta aroma nepacuta de ars din mancare.

  1. Vesela racita

farfurii

Sursa foto: lavozdelmuro.net

Ati servit vreodata bufet suedez acasa? Atunci stiti ca mancarea trebuie pastrata la cald, acele feluri care sunt bune calde. Puteti incalzi farfurii in cuptor apoi sa puneti felul de mancare in ele. Sau daca e vorba de platouri reci, intr-o zi calduroasa, optati pentru farfurii direct de la congelator.

  1. Ciorba prea grasa

Daca ciorba a iesit prea grasa, puneti-o la frigider si grasimea va iesi la suprafata si se va intari, in asa fel incat o veti putea inlatura cu usurinta.

  1. Clatite lipite de tigaie

Sunt cateva motive pentru care clatitele se prind de tigaie. Daca untul are prea multa apa sau faina, nu este de buna calitate. Daca puteti adauga un strop de gris, nu se vor lipi din nou. Este preferabil sa incalziti bine tigaia inainte de a pune untul si de a praji clatitele.

  1. Crema prea subtire

O crema reusita trebuie sa aiba consistenta unei smantani tari sau asemanatoare cu frisca batuta. Cateodata nu reuseste. Exista metode de a regla. Adaugati putina faina si amestecati bine sau o mai fierbeti putin pentru a se intari. Poate fi pusa si la frigider si se va intari.

  1. Legume prea congelate

Lasati legumele sa se decongeleze treptat timp de 5-7 ore, la temperatura camerei. Ceapa prea congelata nu se mai strica daca se dezgheata lent timp de cateva ore la 3-5 grade Celsius.

Leave a comment