Un buchet de flori primit va face mereu ziua mai frumoasa oricui! Insa, din pacate, de multe ori acestea se ofilesc mai repede decat ne-am dori.  Iar cu privire la acest aspect, ne-am gandit sa adunam cateva sfaturi utile pentru a putea admira mai mult timp frumusetea buchetelor dragi.

1. Lasati florile sa respire utilizand recipiente incapatoare

Utilizati mereu o vaza curata. Acest lucru va reduce riscul contaminarii si infectiei bacteriene a florilor. Iar pentru a fi siguri ca tulpinile nu sunt stranse prea tare, folositi vaze cu gatul cat mai larg.

2. Puneti florile in apa fierbinte

Bineinteles, apa fiarta nu este o solutie. Temperatura ar trebui sa fie aprox. de 43-44̊ C. Dupa ce ati pus apa in vaza cu flori, plasati vaza intr-un loc racoros. Moleculele de apa fierbinte se vor misca mai repede prin tulpina, in timp ce florile vor conserva umiditatea datorita mediului rece. Aceasta metoda, numita ‘de intarire’, ajuta la prelungirea vietii florilor proaspat taiate.

3. Se poate folosi si apa calda

Daca nu utilizati metoda anterioara, puteti pune florilor apa calduta sau la temperatura camerei. Florile proaspat taiate vor prelua apa calda mai repede decat cea rece. Totusi, florile cu bulbi se simt cel mai bine in apa rece.

4Indepartati frunzele de la baza tulpinilor

Frunzele scufundate in apa vor incepe sa putrezeasca foarte rapid, fiind astfel sursa de hrana pentru bacterii si microorganisme care pot infecta si distruge ulterior restul plantei. De aceea, pentru a mentine florile proaspete, este bine sa taiati frunzele aflate sub apa.

5. Nu uitati sa schimbati apa!

Este bine sa fie schimbata apa zilnic si sa fie spalata si vaza, pentru a indeparta toate resturile, inainte de a adauga apa curata. Acest lucru va reduce riscul infectiei. Intr-o vaza plina cu apa, se pot adauga si cateva comprimate de aspirina pentru a o mentine curata mai mult timp.

6. Nu taiati tulpinile in unghi drept

In mod regulat, trebuie taiate si capetele tulpinilor, folosind un cutit ascutit si la unghi de 45°. Aceasta procedura simpla va creste suprafata de absorbtie a apei. Prima data este indicat sa le taiati imediat dupa ce le-ati primit sau cumparat inainte de a le pune in apa. In cazul trandafirilor, acestia sunt mai sensibili la bulele de aer si bacteriile care impiedica absorbtia eficienta a apei, ceea ce face ca florile sa se ofileasca mai repede. De aceea este bine sa fie taiate tulpinile chiar sub apa.

7. Utilizati conservanti de flori

Conservantii de flori contin componenete de baza necesare pentru prelugirea vietii florilor taiate la care se pot adauga si biocide care impiedica infectia. Aceste substante se pot achizitiona, fie se pot prepara acasa. O solutie de conservare simpla de preparat se obtine din amestecul sifonului citric cu doar cateva picaturi de inalbitor (nu mai mult!) pentru indepartarea organismelor daunatoare.

8. Tineti florile departe de lumina directa a soarelui, surse de caldura si fructe

Este bine sa gasiti un loc potrivit pentru flori, departe de aceste conditii care ar putea fi daunatoare pentru aspectul lor. Evitarea plasarii florilor langa fructe este utila datorita faptului ca acestea emit mici cantitati de etilena, un gaz care poate accelera deteriorarea rapida a plantelor.

9. Florile uscate trebuiesc rapid indepartate

Florile ofilite vor emite aceeasi etilena ca si fructele si le vor afecta pe cele sanatoase. Trebuiesc indepartate ori de cate ori le observati!

10. Conteaza si cum aranjati florile!

Nu toate florile pot convietui impreuna. De exemplu, narcisele si zambilele proaspat taiate emit substante care pot fi toxice pentru alte plante, deci este mai bine sa fie pastrate intr-o vaza separata.

In cazul in care ati respectat toti pasii pana acum, daca florile au inceput sa se piarda chiar si asa, incercati o ultima sansa de a le pune apa calduta pentru a le readuce la viata!

Leave a comment