Auzim atat de multe despre incalzirea globala care modifica peisajele si climatul pe Terra incat am devenit aproape imuni la stirile care ne informeaza despre asta. Efectiv nu ne mai gandim la semnificatiile pe care le au aceste schimbari.
Din pacate, consecintele se vad, chiar daca nu le constientizam. Exista locuri pe pamant care sunt in pericol in viitorul apropiat. Iata care sunt acestea.
Insula Pastelui – Chile
Sursa foto: Agetur
Insula Pastelui este intr-un mare pericol, datorita fluxului mare de turisti care lasa foarte multe gunoaie in urma si afecteaza ecologia fragila a insulei.
Muntele Kilimanjaro – Tanzania
Sursa foto: Jurnal Spiritual
Muntele Kilimanjaro este cel mai inalt varf din intreaga Africa si este acoperit in prezent de zapada. Cu toate acestea, in ultimii 100 de ani zapada a inceput sa se topeasca foarte rapid, iar precipitatiile nu pot nicicum sa compenseze acest proces. Oamenii de stiinta prevad ca zapada de pe acest varf va disparea in totalitate pana in anul 2033, iar muntele isi va schimba complet aspectul.
Insula Culebra – Puerto Rico
Sursa foto: puertoricoislandguide
Marina americana efectua antrenamente de bombardament pe aceasta insula, afectandu-i flora si fauna considerabil. In 1975 bombardamentele au incetat, insa turismul in masa a avut un efect mai devastator asupra ecologiei deja instabile a insulei. Intregul ecosistem al insulei este astfel pus in pericol.
Madagascar – prezent
Sursa foto: Agora.md
Madagascar – viitor
Sursa foto: Polarsteps
Se presupune ca toate padurile din Madagascar vor fi taiate pana in anul 2025, daca nu vor fi salvate. Exista specii de animale in padurile acestei insule care nu au fost inca cercetate, existand sanse sa ajunga pe cale de disparitie inainte de a fi cercetate.
Marele Zid Chinezesc – prezent
Sursa foto :Travel On Top
Marele Zid Chinezesc – viitor
Sursa foto: ZaBlog.ro
Marele Zid este vizitat de milioane de turisti in fiecare an, iar multi dintre acestia iau cate o piatra sau doua din zid ca “suvenir”. Alti factori ce ar putea duce la efectul din fotografie sunt reprezentati de actele de vandalism, de pietrele personalizate din zid care se vand pe piata neagra, fermierii locali care fura pietre din zid, dar si eroziunea datorata furtunilor de nisip. Aproximativ 22% din zid a disparut deja – asta inseamna aproape 2000 km.
Bagan – Myanmar
Sursa foto: Flying Dutchman Pat
Bagan gazduieste peste 2000 de temple budiste si pagode construite in secolele XI si XII. Acestea au fost restaurate in perioada 1995-2008, insa apoi turistii au venit in numar foarte mare. Multi se urca pe pagode pentru a avea o vedere mai buna, ceea ce duce la distrugerea acestor constructii vechi de secole.
Nuuk – Groenlanda
Sursa foto: Sterna Paradisaea
Nuuk este capitala Groenlandei, un teritoriu in care domina zapada si ursii polari. Guvernul planuieste insa revitalizarea industriei pietrelor pretioase aici. Acest fapt va duce la construirea de mine, lucru ce va modifica ecosistemul. De asemenea, zona de coasta a Groenlandei este inghetata si s-ar putea sa se topeasca integral pana in anul 2100. Capitala Nuuk este situata chiar la marginea marii insule, fiind astfel in pericol.
Nicaragua
Sursa foto: pbrnews
Nicaragua este singurul loc din lume in care traiesc rechini de apa dulce. In iulie 2014, autoritatile au aprobat construirea canalului Nicaragua, ce va conecta oceanele Pacific si Atlantic. Sute de sate vor fi evacuate si populatia va fi mutata, insa aceste planuri vor goli de asemenea teritoriul de hectare intregi de paduri tropicale.
Insulele Seychelles
Sursa foto: Amedea
Plajele din Seychelles se scufunda treptat cu totul. Schimbarile climatice au dus la cresterea treptata a nivelului marilor, ceea ce a dus la disparitia coralilor, eroziune si inundarea efectiva a numeroaselor insule. E doar o chestiune de timp pana cand insulele Seychelles vor fi complet sub apa.
Marea bariera de corali – Australia
Sursa foto: TV8.md
Incalzirea globala este o amenintare serioasa la adresa Marii Bariere de Corali. Daca temperatura creste cu doar 1° Celsius peste normal, plantele marine incep sa moara si coralii sufera datorita luminii solare ce nu mai este filtrata la fel de eficient. Disparitia coralilor atrage dupa sine si disparitia numeroaselor specii din acest habitat.